Vegánok! Mik az alapvető hozzávalóitok a konyhában?
Sziasztok! Nagyon szeretnék kizárólag növényi alapú étrendet tartani, de egyszerűen fogalmam nincs hol kezdjem el.
Szívesen fogadnék egyszerű, gyors recepteket, tippeket. Előre is köszönöm!
Alapdolog a többféle hüvelyes, tésztafélék, rizs, bulgur, olajos magok, meg természetesen a nyers zöldségfélék, jó minöségü növényi olajok.
Megéri egy jó kést beszerezni, illetve a késes aprító is sokaknak hasznos.
Mielött belekezdesz, nézz utána a neten, milyen receptek vannak, amik tetszenek elolvasva, próbálgasd ki öket, egy idö után rájössz, milyen irány az, ami neked ízlik.
Van több jó vegán fözös oldal, meg a youtube-on is vannak videók.
Az ázsiai konyhák - kínai japán, indiai, thaiföldi - sok állatmentes ételt használnak, de pl az olasz kaják közt is sok van, ami vegán módon is elkészíthetö. (Meg egy csomó tradicionális magyar étel is vegán, csak nem tudja majdnem senki)
Ami nekem abszolút nem nem fordul elö, azok a helyettesítö termékek: növényi tejek, sajtok, húspótlók, illetve én csak nyers alapanyagokat veszek, semmiféle feldolgozott élelmiszert nem.
Ez ugyan egyéni ízlés kérdése, nekem sokkal jobban esik az, ami az, aminek látszik.
Szóval elöször nézz utána a témának, kisérletezz kicsit, nem kell egyböl átállni, mert a legtöbb esetben úgy hamar abbamarad, mivel nincsenek meg az elözetes ismeretek.
Én azokkal az ételekkel kezdtem, amiket alapból szeretek vagy csak egy kicsi változtatást kellett rajta végeznem, hogy vegán ételek legyenek...
Nálam ilyen volt a paprikás krumpli, krumplis tészta, káposztás tészta, rakott zöldség gombával, lecsó, én nagyon szerettem eddig is a sült zöldségeket, a törtkrumplit (akár más zöldséggel együtt összetörve mint pl répa, karfiol, vagy brokkoli) imádom a rántott karfiolt, rántott gombát, gombapörkölt, húsmentes bolognai... és hasonló hétköznapi addig is jelenlévő ételekkel kezdtem, jó sokáig, és csak később apránként vezettem be teljesen új ételeket.
3-as: diós, mákos, káposztás, krumplis tészta (ezekbe nem kell semmiféle hús és a legtöbb helyen eleve olajjal készítik.
A fözelékek többsége szintén állatmentes, ha nem használnak tejet/tejfölt hozzá.
A zöldséglevesekbe szintén csak növényi alapanyagok kellenek, söt eredetileg a paprikáskrumpli is így készül (a szalonna, kolbász, virsli ezelött 25-30 évvel még nem volt benne), az alaplecsó szintén csak hagyma, paprika, paradicsom.
A gombapörkölt és a többi zöldségekböl készült pörkölt szintén elefér, a tört krumpli (krumpli, olajban sütött hagyma).
Hirtelen ezek jutottak most eszembe, de még biztos legalább ennyi van, ami szintén belefér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!