Mire való a jénai üvegedény? Ha van tepsim is, fóliám is, hogy döntsem el, hogy melyiket mikor használjam?
Ezer éve kaptam egy háromrészes kerek üvegtál készletet fedővel, gondolom, ez a jénai. Szinte sosem használtam, vagy leginkább felváltva tepsivel lefedve.
Most merült fel csak a kérdés bennem, hogy mi a különbség egyáltalán a kettő között?
Mire jó a jénai?
Csak annyi, hogy átlátszó, ergo látjuk minden részét a sütőben is, miközben ne rakjam közvetlen tűzre, mert szétpattanhat? Akkor mire jó igazából?
Másik kérdés vagy ennek a része, hogy mi a különbség a sütőben melegítés és a sütés között egyáltalán? Melyik edényben érdemes, lefedve vagy nem és mi a különbség a két folyamat között egyáltalán? Persze gondolom, hogy a kaja nem tudja magától, hogy én most sütni vagy melegíteni akarom, ergo az idő. Vagy a hőmérséklet is?
Ahhoz képest, hogy vagy húsz éve élek már egyedül, engem is meglep, hogy micsoda alapvető hiányosságaim vannak konyhai alapismeretekből... Persze, sem iskolában nem tanultam ilyet, sem otthon vagy más családtagnál nem szívtam magamba a tudást, sőt, minden erőmmel ellenálltam anyukám és nagymamám minden tanítási szándékának, hogy ez engem nem érdekel... És aztán helló, nagybetűs élet... :D
Én szeretek jénaiban húst sütni, mert ráteszem a fedelét és nem kell alufóliát vágni, a végén leveszem és pirosra sütöm. Plusz mosogatásnál sokkal könnyebb tisztítani, lehet súrolni is, nem úgy a szilikon vagy teflon bevonatú tepsiket.
Máskor majonézes salátákat tárolók benne. Én kedvelem, de kinek mi tetszik.
Más lesz benne az elkészült étel állaga. Gyerekfejjel a jénaiban sült husit imádtam, a cserépedényben (római tál) készült nem volt olyan finom.
Felnőttfejjel meg pl a - nem tudom, mi a neve - klasszikus, bevonatos piros külsejű, szürke-fekete cirmos belsejű tepsiben sütök húst. :)
Az üvegtálban lassú sütést lehet művelni. Pl befűszerezed a csirkecombot, belerakod a kikent jénaiba, rárakod a tetejét, berakod a sütőbe és lassú tűzön megsütöd. Utána bent hagyhatod a sütőben hogy langyos maradjon, és a sütőből mehet egyből az asztalra, jól néz ki. Vendégség esetén nagyon praktikus.
A jénaiban pitét is szoktam sütni, ha vendégségbe megyek, akkor abban viszem és szép, nem olyan mint egy zománcos tepsi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!