Ezekből a húsokból milyen olcsó és egyszerű ételeket készítenél?
Beköszöntött nálunk a hét szűk esztendő, de dögivel áll a hús a fagyasztóban. Többségében ezek: csirkecomb, csirkemell, darált sertéshús
Sajnos a kreativitásom nem valami híres, és letagadta a bolognai, fasírt, rántott hús vonalon, amit kicsit ununk már.
Olyan ételeket szeretnék, ahol nem kerül többe a leves, mint a hús, tehát kevés vagy költségkímélő hozzávalókat kelljen venni pluszba.
Előre is köszönöm a válaszokat.
A csirkemellbol konkrétan bármi etelt el lehet készíteni, amit más húsból szoktál. Lehet grillezni is, simán meg is sütheted, ezekhez semmi extra nem kell. Gombát hozzáadva lehet felszínes gombás, vagy bakonyi mártásos húst készíteni, ehhez már csak köret kell. Simán bepácolva,különböző fűszerekkel, zöldségekkel teheted wrapbe, nálunk imádja a mindenki. Vajkremmel, hagymával, egyéb zöldségekkel, esetleg sajttal rétegezve, sütőben sütve is jó, ez elég kiadós, bár a sajt miatt nem olcsó kategória. Mézes mustáros pácban érlelt csirkemell csíkokat én fel szoktam tekerni bagomnál, vagy anélkül és sütőben megsütöm. Gomba, paradicsom, paprika a hús mellé, és máris kész a lecsós gombás csirkemell. Ehhez egy kis sherry vagy fehérbor, ha van otthon, plusz egy kanál baracklekvar és kész is egy különlegesebb főétel. Szekelykaposztat is szoktam csirkemellbol készíteni.
Csirkecomb Nem tudom pomtosan mit jelent nalad: a dobverőket sütni, rántani szoktuk. Sütéshez különböző pácokkal lehet kísérletezni. Felső combot tolteni szoktuk.
Sertés darálthús nálunk nem szokott lenni, marhából készül több féle fasírt, vagy fasirtrud. A siman kívül van olyan, amibe leturmixolt hagyma, paprika, paradicsom és petrezselyem kerül, ilyenkor nincs benne tojás. Van amikor a beizesitett húst kiterítem, sonkat, spenótot és sajtot teszek rá, majd feltekerve egyben a sütőben megsütöm. Stefania főtt tojással készül. Bármilyen ízesítésű fasirtrud reszelt, ízesített krumplival beborítva, sütőben sütve.
Kevés (1-2 ek) vajat, kb. ugyanannyi tejföllel kavartam össze, bele jócskán zúzott fokhagymát.
Alufóliát letépsz, egyik felét megkened ezzel a masszával, majd a besózott, fűszerezett combot rárakod, a maradék fokhagymás vajat a tetejére öntöd. Fóliát becsomagolva, (én duplán csomagoltam). Egy nagyobb lábasban vizet forraltam, bele a csomagot, födőt neki és megpárolod. Kb. 15 perc egyik oldala, majd megfordítod, a másik oldalát is kb. ugyanannyi. Óvatosan bontsd ki a fóliát, a finom szaft ott lesz benne!
De ha sütőzacskóba rakod és úgy be a sütőbe, akkor is finom lesz.
Mellehúsát vékony csíkokra vágod, lisztbe forgatva hirtelen kisütöd. Gombamártást (bármilyen mártást) készítel, abba bele a húst, egy kicsit összeforralod, rizs köret, vagy krumpli, amit akarsz mellé.
Cukkini már elfogadható áron van:
- kevés olajon hagymát dinsztelsz, rá a darált húst, só-bors-ami tetszik, födő alatt kevés puhára párolod, majd a külön megfőzött rizst belekavarod
- cukkinit hosszában ketté vágod, megpucolod, a magházat kikaparod, a két végét forrásban levő vízbe hirtelen egy picit megforralod, és utána bele a kész tölteléket.
- karikára szelt krumplit sütsz
Tepsi, hőálló edény alját tejföllel kikened, rá a sült krumpli, rá a megtöltött tök. A tetejére ismét tejföl + reszelt sajt, és be a sütőbe, míg a sajttal-tejföllel összesül.
De ha olcsó kelkáposztát, karfiolt kapsz, akkor azt rakottan. Ez esetben a zöldséget kell a forrásban levő vízben félpuhára párolni, majd a tejföllel megkent tepsi aljára a zöldség egyik fele, rá a fenti töltelék, beborítod a zöldség másik felével.... jó étvágyat!
Csirkecomb:
- BBQ combok
- paprikás csirke nokedlivel
- provánszi csirkecomb krumplival
- kicsontozva is isteni megsütve, a bőr+csont kombó mehet a levesbe
- klasszik tojásos-májas töltelékkel töltött csirkecomb
Csirkemell:
- kijevi csirke
- kínai/ázsiai/indiai csirke
Darált sertéshús:
- húsgombóc
- töltött káposzta/paprika
- az összes rakott cuccba kell darált hús, most szezonja is van ezeknek a zöldségeknek, piacon marha olcsón beszerezhető: karfiol, brokkoli, cukkini, tök, zöldbab, vajbab....
Ha nem gond az angol, a pinteresten brutál jó ötletek vannak.
hortobágyi húsos palacsinta
vagy bolognai ragus rántott palacsinta. Abból, ha rizzsel adod, sok nem is kell.
igen, rakott zöldségek, tészta...
mellből annyiféle ragut lehet...kapros tejszínes, méze-mustáros, stb., ami csak eszedbe jut, és ízlik. Vagy tejszínes csirkemelles rakott burgonya.
Itt járt lepontozós jani????
Én + mindenkinek nyomtam a zöldet...
Pörkölt (csontos csirkéből a legjobb, én is pont most főzöm)
Székelykáposzta (a pörköltből továbbfőzve)
Hamburger
Piccata csirke (nagyon finom és egyáltalán nem bonyolult)
Tárkonyos tejszínes raguleves
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!