Lehet-e/ szabad-e lejárt vagy romlott tejből palacsintát csinálni?
Attól, hogy lejárt, még nem feltétlenül romlott. Ezt a részét egy kicsit túl biztosítják, hiszen nem úgy működik, hogy éjfél előtt 3 perccel még jó, öt perc múlva meg már nem.
Szájról, ízről meg lehet állapítani, de csak tej formában.
Ha csak kezd savanyodni, akkor igazából bajod nem lesz belőle, hiszen az aludt tej, a kefír is így készül. Csak az íze nem olyan.
Ha büdös, akkor már lehet belőle gond.
Viszont palacsinta formájában.. úgy már nem vehető észre, szóval ha nem tegnap járt le, és nem tudtam a tejet megkóstolni, én nem kockáztatnék.
A "lejárt" tejnek semmi baja, az csak minöségi garancia és nem fogyaszthatósági dátum.
Ezen kívül ha a tej íze normális vagy esetleg savanyú, attól nem romlott, ehetö (savanyú tej - kefír, joghurt, aludttej), palacsintába meg végképp felhasználható, ha kicsit savanyú, akkor a tészta könynebb, lazább lesz.
Ha a tej kifejezetten büdös, akkor viszont jobb kiönteni.
Ha felforralod, és az állaga változatlan marad, akkor még jó.... Ha forraláskor szétugrik nem tudom hogy hívjákokra, de színtelen lötyire meg túróra, akkor már nem az igazi.... De ekkor még ha leszűröd,, és nem keserű, akkor túróként fogyasztható.... De ha keserű, vagy pedig startból büdös, akkor nem jó...
És ha csak úgy gondolod nem friss, vagy akár már így szétválik forralás után, ha nem rossz ízű, még kelt tésztába tökéletes az élesztőhöz!
De csak a bolti dobozos "tej" tud megromlani, büdösödni.
A házi tej megsavanyodik csak.
Jó sok hülyeséget írtatok. Való igaz, hogy ha valaminek lejárt a szavatossága, nem feltétlenül kell kidobni. "Külföldiül" úgy is írják rá, hogy legjobb xxxxxx előtt, vagy legalább eltartható xxxxxx-ig.
A tejjel máshogy vagyunk. Az UHT tej ha megbontod, rövidesen belepenészedik a dobozába és keserű lesz. Akkor is, ha bontatlanul még hónapokig elállna. Abból sem aludttej, sem kefir, semmi nem készíthető. Önts egy picit egy pohárba, nézd meg alaposan, szagold meg, ha eddig rendben, akkor kóstold meg. Ha minden rendben van, készülhet a palacsinta. (Bár a válasszal már rég elkéstem gondolom.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!