Mi az a vagdalthús?
Volt valaha egy Globusz kozerv, "Különleges vagdalthús" volt a neve, volt sertéshúsból és marhából is. Kitűnő minősége és ize miatt Felvidéken keresett csempész áru volt, ha kivételesen üzletben volt akkor csakis pult alatt lehetett hozzájutni. Ez a 60-70-es években még így volt. Aztán jött az üzleti szellem a magyar húsiparban, azóta hús helyett szójából és egyébb gabonákból, bőrhulladékból, centrifugált egész baromfiból van, csak a neve nem változott. Most már kapható határon túl is mindenhol, igaz csak az veszi aki nem érti az írást rajta. Kutyámnak nem adnám. Szóval ez az egyik vagdalthús.
A másik a fasírt, másképpen fasírozott vagy snyicli. Ez lehez kisütött (rántott) húsgombóc, vagy rúd alakban megsütött vagdalt hús (Stefánia). Erre azt mondják majd, hogy de az darálthús. Ma már igen, de nagyapámnak például még az eredeti módon, vagdalva kellett, nem darálva. Kétnyelű vagdaló (fasírozó) bárdal vágták fel, gyerekkormban a hentes is felvagdalta az üzletben ha megkérték. Az Ínyesmester is azt írja, hogy a darált húst a daráló szétnyomja péppé az nem igazi. És valójában a fasírt azért fasírt mert a fasírozás az vagdalás - faschieren németül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!