Előfőzött csülökhúsból milyen ételt készíthetnék?
Leves készítésnél tettük a vízbe, hogy egy kis ízt és zsírt adjon a levesnek. Most már nincs benne, éppen csepegtetem le róla vizet. Viszonylag egész jól átfőtt, de még nem teljesen.
Némi sütést vagy főzést igényel a továbbiakban.
Ám most elbizonytalanodtam, hogy mi készüljön belőle.
Inkább sütném egyébként. De mivel, mihez, stb...?
Túl sok hús nincs benne, ugye zsíros dolog a csülök.
Szívesen várom az ötleteiteket! Köszönöm!
(Jajj :), azt nem mondtam.... hogy ez a pékné módra lett volna végső esetben a tervem, igaz a nevét nem tudtam az ételnek, de rákeresve, ugyanaz, ami nekem is eszembe jutott.)
Hanem nemrég ettünk hasonlót, inkább most mást készítenék, ezért kértem tippeket! :)
Esetleg ha tudtok valami kevésbé burgonyás ételt, vagy valami egész más megoldást...!
Kíváncsian várom!
Marokkói csülök?
Igaz, az eredeti recept báránycsülökre vonatkozik, de simán működhet sertésből is.
Vagy csülök kínai módra?
Elzászi csülök?
Egyikben sincs krumpli ;-)
Huhh, egyiket sem ismerem, de guglizok mindjárt! Köszi!
És a későbbiekben is jöhet bármi ötlet, van egy gyanúm, hogy máskor is kilyukadok ennél a kérdésnél! :)))
Sült csülök
A csülköt ki kell csontozni,tedd bele egy mély tepsibe. A bőrével lefelé,. Fűszerezd-hagyma, zöldpaprika, paradicsom, só , egészbors, babérlevél.
Tölts hozzá egy pohár vizet, takard be alufóliával. Kb 40 p-a sütése utánn vedd ki, vedd le a fóliát, de ne dobd ki, mert az később még kell.
Vedd ki a zöldségeket, tedd félre
A husokat fordítsd meg, ha le főtt a szaft, pótold ki, süsd tovább, ne hagy magára, időnként nézd meg.
Ateteje piros lesz a többi pedig omlós puha. SZaft a végén is maradjon rajta, igy nem szárad ki, tálaláskor felhasználhatod. Ha kész tedd vissza hozzá a hagymát, meg a többit amit kivettél, tálalásig takard vissza a fóliával.
Ha melegíteni kellene, locsold meg szafttal.
Erdélyi hagymás csülök recept
Hozzávalók:
1 nagy kicsontozott csülök,
3 nagy fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
só, törött bors ízlés szerint,
olaj a hagyma sütéséhez.
Elkészítés:
A csülköt megtisztítom, megmosom, leszárítom és jól besózom. Egy alufólia darabba úgy csomagolom be, hogy a sülés közben képzõdõ leve ne folyhasson ki. A becsomagolt csülköt tepsire teszem és az elõmelegített forró sütõben jó egy órán keresztül erõs lángon párolom. Közben a vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágom, és a forró olajban ropogós pirosra megsütöm. Meleg helyre teszem. (Nem szabad befedni, sem megsózni, mert megereszkedik!) A fokhagymát szétzúzom és ráöntök két teáskanálnyi vizet. A megpuhult csülköt kiszedem a fóliából, bõrét úgy vágom fel, hogy a hús belsejéhez hozzáférjek. A fokhagymás lével bekenem kívül-belül, majd egy lapos tûzálló tálra teszem bõrével felfelé. A sült hagymát rátéve, pár percig még a sütõben pirítom.
Mecseki boros csülök
HOZZÁVALÓK: Sertés hátsó csülök (nyers), bacon szalonna, füstölt házi sonka, hagyma, fokhagyma, füstölt kolbász, őrölt fekete bors, gomba, zöldpaprika, paradicsom, tejföl, édes fehérbor, só, vegeta, burgonya, babérlevél, fűszersó.
A csülköt kicsontozzuk, kiterítjük, majd a következő alapanyagokkal terítjük be: Vékony szeletekre vágott házi sonka, hagymakarika, fokhagyma, bacon szalonna, kolbászcsíkok, fűszersó, kevés őrölt bors. Ha ezzel készen vagyunk, a csülköket összetekerjük eredeti formájába és húshálóba helyezzük. Egy pároló edénybe tesszük, ügyelve arra, hogy a csülök ne érjen bele a babérleveles, hagymás, fokhagymás lébe. Gondosan lefedjük, majd közel három órára — lassú lángra — feltesszük párolódni. Ezután elkészítjük a sütéshez szükséges ragut, a következőképpen: az összevágott gombát egy kevés lepirított szalonnára és hagymára rakjuk és lassú tűzön elkezdjük lesütni. Ha már a gomba egy kicsit “összeesett”, hozzáadjuk az összevágott zöldpaprikát és paradicsomot és tovább pároljuk egybe az egészet. Fűszerezzük egy kevés vegetával, borssal, fokhagymával. Mielőtt a zöldségek teljesen megpárolódnának, felöntjük egy —1/3 édes fehérbor 2/3 tejföl arányú —szósszal. Addig főzzük, míg egy közép-sűrű raguvá nem áll össze. A megpuhult csülköket kibontjuk a hálóból, felszeleteljük kb. 2 cm vastag szeletekre és egy tepsibe helyezzük. Mellé teszünk félig főtt burgonyakarikákat és ráöntjük a tejfölös ragut. Forró sütőben készre pirítjuk.
Sörben sült csülök recept
Hozzávalók:
1 kicsontozott bõrös csülök,
1 nagy fej vöröshagyma,
0,5 liter világos sör
2 evõkanál olaj,
1 evõkanál liszt,
1 evõkanál borecet,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál õrölt bors,
1 babérlevél, csipet cukor,
késhegynyi õrölt szerecsendió,
késhegynyi õrölt szegfûbors,
ugyanennyi gyömbér, só.
Elkészítés:
A megmosott, letörölgetett csülköt bõrével együtt kis kockákra vágom. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítom, majd a húst rádobom és erõs lángon egy-két percig pirítom, közben folytonosan kevergetem. Lehintem a liszttel, azzal is pirítom néhány percig, majd rászórom az összes fûszert és ráöntöm a sört meg az ecetet. Felforralom, ezután az egészet átöntöm egy tûzálló tálba és az elõmelegített forró sütõbe téve, legalább egy órán keresztül párolom. Zsemlegombóc vagy spagetti a hozzáillõ köret.
Savanyúkáposztás, gerslis csülök.
Kb 4 literes fazéknak az alját 2-3 cm vastagon megteríted savanyúkáposztával, teszel rá egy réteg karikára vágott vöröshagymát, egy maroknyi gerslit (hántolt árpa). A csülköt teheted bele egészben, vagy feldarabolva, kevés füstölt6 hússal. Ha darabolva csinálod, akkor ezt az egészet rétegenként kell a fazékba rakni. Ha nem. akkor lefeded a hozzávalókkal, csak fordított sorrendben. Ne felejts el kevés olajat önteni alá. Ja és a rétegeket meg kell szórni őrölt pirospaprikával. Sózni ízlés szerint. Nagyon kiadós, és nagyon jóízű étel.
Különleges csülök
Kuktában jó sós, és fokhagymás vizben megfőzöm a csülköt, úgy 80 százalékosra. Egy tálban összekeverem a következőket: krumpli kis kockákban, sok hagyma karikára, 2 db paprika felkarikázva, 2 db paradicsom pici kockára vágva, l db kis süritett paradicsom, és kb l0 deka kis kockára vágott füstölt szalonna. Ezt kis sóval borssal összekeverem, és egy jó nagy jénaiba öntöm. Tetejére ráteszem a kicsontozott két fél csülköt, és jól lezárom. Sütőben 50 percig sütöm, majd kinyitom, és a tetejét pirosra sütöm. Egyben van a köretével. Olyan lecsós, paradicsomos jellgű lesz, nagyon finom. Mi mindig sokat csinálunk, és napokig esszük, csomagoljuk.
Süss belőle cipóban sült csülköt! :) pl:
Én fel szoktam kockázni a füstölt csülök sovány részét, és kb. zsemlényi minicipókat töltök meg vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!