Mi a receptje a hangyabolynak?
Ismerösöm csinálta 2 éve ,hangyaboly nevü törtáját.
Sokra nem emlékszem,csakhogy egy tálat piskotacsikokkal rakott ki,közbe valami csokikrémmel tapasztotta öket,a végén kiforditotta a tálbo,és olyan volt a kinézete mint egy hangyaboly(csokireszelékkel leöntve.
Ismerös valakinek?
Ha igen ,tudjŕtok a receptjét?
Hangyaboly torta
Hozzávalók:
# Tésztához:
# 10 db tojás
# 10 evőkanál liszt
# 6 evőkanál cukor
# fél csomag sütőpor
# Cukorsziruphoz:
# 25 dkg cukor
# 0,5 l víz
# 2 csomag vaníliás cukor
# 1 dl rum
# Krémhez:
# 1 csomag csokipuding
# 4 evőkanál liszt
# 1 l tej
# 8 evőkanál cukor
# 10 dkg vaj
# 1 csomag mazsola
# Glazúr:
# 1 tábla étcsokoládé
Elkészítés: A tésztához megadott hozzávalókból felvert piskótatésztát készítünk hagyományos módon, kihűlés után 2 cm-es csíkokra vágjuk. Megfőzzük a cukorszirupot és ízesítjük. Elkészítjük a krémet: a lisztet összekavarjuk a csoki pudinggal, a cukorral, felengedjük a tejjel, és gőz fölött összeforraljuk, hozzáadjuk a vajat és a mazsolát. Kavargatva langyosra hűtjük.
Egy nagyobb tésztaszűrőbe csigaformára beletekerünk egy sor piskóta csíkot, meglocsoljuk cukorsziruppal, rákenünk egy réteg krémet, ismételjük amíg elfogynak a hozzávalók, a fedőréteg sima piskóta legyen. Pár óra eltelte után a lefolyt krémet újra felöntjük, hűtőben tároljuk másnapig, így összeköt a krém és a tészta anyaga. Tálra borítjuk és bevonjuk olvasztott étcsokoládéval.
Gyakran sütöm ezt a süteményt nekem ez a receptem:
Hozzávalók:
- 8 tojásból készült piskóta szögletes formában sütve
- 1 tasak csokoládés pudingpor
- 2 kanál kristálycukor
- 3 dl tej
- 25 dkg vaj vagy Rama margarin
- 15-20 dkg porcukor (ízlés szerint)
- kevés rum
- 2 kanál kakaó
- tortadara
Elkészítés:
Piskóta (mindig sikerül):
8 tojás-8 kanál liszt-8 kanál kristálycukor-csipetnyi só
Elkészítés:A tojásokat szétválasztjuk,a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük.Hozzáadjuk kanalanként a cukrot és addig verjük míg sima fényes nem lesz és olyan kemény hogy ha felfordítod a tálból nem folyik ki.Egyenként bele keverjük a tojások sárgáját majd kanalanként a lisztet.Óvatosan forgassuk hogy ne törjük össze a habot.Közepes hőmérsékleten előmelegített sütőbe tesszük (180°) majd azonnal mérsékeljük a lángot (150°)40-45 percet sütjük.Ha kész hűlni hagyjuk.
Krém:A pudingporból a cukorral és a tejjel sűrű pépet főzünk,a tűzről levéve beledolgozunk 5dkg vajat és időnként megkevergetve kihűtjük.Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral és pár csepp rummal,majd kanalanként hozzá adjuk a pépet és könnyű habos masszává keverjük.Rövid időre hűtőbe tesszük,de túlságosan ne hűtsük ki.
A piskótát keskeny szeletekre vágjuk,és egy nagyobb méretű,gömbölyű tészta szűrőt vagy gömbölyű aljú tálat kibélelünk piskóta csíkokkal.A csíkokat egy irányba fektessük.A széleire kisebb darabok a közepére a leghosszabb csík kerül.A tésztát megkenjük krémmel és most ellentétes irányban fektetjük rá a tészta csíkokat.Ismét bekenjük és újból ellentétesen fedjük be a piskótával.Addig folytatjuk míg az edény megtelik és a piskóta elfogy (ez legyen az utolsó sor).Ha kész,egy tálcára vagy tányérra,torta papírra borítjuk,bekenjük a maradék krémmel a telje félgömböt és beszórjuk tortadarával.Hűtőben jól lehűtjük és tálalás előtt körbe a tányérra is szórunk a torta darából hogy minél több legyen a bolyban a "hangya".
Nálam ez egy jól bevált recept mindenki imádja,finom és egyszerű az elkészítése.
Jó sütögetést!És sok sikert hozzá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!