Egy jó kis csirkecomb pác ötlet?
Piri-piri csirke
HOZZÁVALÓK: 4 adag
2db kis legfeljebb 80 dkg-os, szabadon tartott csirke.
ELŐKÉSZÍTÉSE:
Kivágjuk a gerincét, bőrével felfelé az asztalra kiterítjük, tenyérrel lelapítjuk.
Pác (ez elég ütős)
HOZZÁVALÓK:
4 db citrom leve
100 ml olívaolaj
2 ek durva szemű só
5 gerezd fokhagyma, szeletre vágva
1 ág rozmaring levelei, finomra vágva
10 db csilipaprika, kierezve, kimagozva, finomra vágva
2 kk durvára őrölt bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A húst tepsibe tesszük, bedörzsöljük a citromlé és az olaj keverékével, sózzuk, majd elosztjuk rajta a többi fűszert. Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1-2 órát. (Hűtőben marinálhatjuk 4-6 óráig is.)
Kenegetőszósz
Sütés alatt ezzel a keverékkel kenegetjük a húst.
HOZZÁVALÓK:
3 gerezd fokhagyma hámozva, összezúzva
1 ek durva só
100 ml meleg víz
5-6 db friss csilipaprika kimagozva, kevés magot bennehagyva
2 db piros sült paprika, kockára vágva
100 ml olívaolaj
50 g vaj
2 db citrom leve
ELKÉSZÍTÉSE:
A fokhagymát sózzuk, a vízzel felöntjük, negyedórát állni hagyjuk.
Ezután a fokhagymából és a paprikákból turmixban vagy kőmozsárban olívaolaj és vaj hozzáadásával pépet készítünk. Felforraljuk, levesszük a tűzről, állni hagyjuk. Sózzuk.
A csirkét kivesszük a pácból, letisztítjuk, szárazra töröljük, grillezzük. Vannak, akik egyszer forgatva mindvégig közepesen magas, direkt vagy indirekt hőn grillezik. Mások - nagyobb grilleken - indirekt, vagyis lágyabb hőn hagyják a csirkét hosszabban átmelegedni, majd erősebb hőn fejezik be.
Egy lehetséges megoldás: direkt és erős hőn kezdjük a bőrös oldalán sütni mintegy 4-5 percig. Ezután közepes indirekt hőn folytatjuk, ismét 4-5 percig. Megfordítjuk a szárnyast, és így is először 4-5 perc direkt erős, majd 4-5 perc indirekt közepes hőt adunk neki. Az utolsó 5 percben mindkét oldalát kenegetjük, végül a bőrös oldalán még 5 percig szép barnára pirítjuk.
Mielőtt felvágnánk, 5 percig pihentetjük.
ezt paccal egyutt serpenyoben szoktam kisutni
tandoori pác
joghurt, fokhagyma, gyömbér, tandoori masala fűszerkeverék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!