Csípős kaja kérdés hogy oldjátok meg, ha van az asztalnál olyan, aki imádja, és olyan is, aki nem bírja megenni?
Nálunk a csípős kaja miatt nagyon sokáig konfliktus volt, ugyanis egyaránt van a családban olyan, aki szerint "ami nem csípős, az nem is igazi étel", meg olyan is, aki abszolút nem bírja megenni még a legenyhébben csípős ételeket se.
Igazi megoldást nem találtunk még, jelenleg annyit tudunk tenni, hogy aki nem bírja a csípőset, az nem eszik azokból a fogásokból, amiben csípős van. (Szóval kb. marad a köret nagyon sokszor.)
Másnál is van ilyen? Hogy oldjátok meg?
-Egyrészt hülyeség, hogy másabb lenne az étel utólag becsípőzve, éttermekben is így csinálják, mert sokan nem szeretik a csípőset, asztali patikán van erős pista, vagy más chili, azoknak akik csípősen szeretik. Vagy azt az 1 adagot főzik össze a konyhán, amit a vendég csípősen kér.
De ízben nincs különbség, ez egy szemellenzős ráfogás, az ég világon semmi alapja nincs!
Mondom ezt úgy, hogy szeretem a csípős ételeket, mindenféle verzióban kipróbáltam már, meg közel 30 éve abból élek hogy ízesítek, úgyhogy van némi tapasztalatom.
-Másrészt még ha van is olyan helyzet (étel, vagy az utólagos becsípőzés korlátozott lehetősége)
hogy némileg másabb az étel íze, ez legyen mondjuk 5 %-ban eltérő hatás a csípősségben,
egy kifejlődött agyú ember fel tudja mérni az 5 %, meg a 100% közötti különbséget, mivel neked meg 100%-ban kell lemondanod az ételről!
A csípőset szeretőek részéről gyakorlatilag egy jelentéktelen módosításról lenne szó, gyakorlatilag gesztus értékű, neked pedig az evés és a nem evés közötti különbséget jelentené!
Úgyhogy ez szimplán csak egy pofátlan bunkó suttyóság!
És ha ez rendszeres, akkor joggal megülhet fel a gyanú az emberben, hogy szándékosan nem néznek szarba se.
Vagy annyira messze laknak a bekötőúttól, hogy tényleg nem fejlődött ki rendesen az agyuk, fejlődés képtelenek, és így fogalmuk sincs a fogyatékosságukról.
Bunkó a családod.
Mindent csípősen eszek, de ha vendégeket várok, akkor olyat főzök, amiből mindenki tud enni. Nem várom el, hogy mindenki nyomja be a csiposet, ha szereti ha nem
Egyébként a nagyis példa annyiban igaz, hogy hozzá tud szokni az ember, valamennyire. Én nemhogy csípősen, de fűszeresen se ettem régen, mikor összeköltöztünk az (amúgy csípősmán) párommal, ő minden ételt utánfűszerezett, megcsípősözött, merthogy ahogy én eszem, ízetlen.
Aztán az évek alatt valahogy hozzá igazodtam, sokkal fűszeresebben főzök (már nem ízesít utólag semmit), és hogy a te példádat idézzem; a kedvenc gyorskajáldám mára a kfc. :D Persze attól még nem eszem kiskanállal a chilit, és ha épp pikánsabbra sikerül a kfc csirkeszárny (ugye szakácsfüggő is ott), akkor azért bekönnyezek. :D De sokkal jobban szeretem, mint régen, vagy pl a kínait, amiből az enyhén csípős is sok volt mindig, csak a szezámos csirkét ettem meg édesen, semmi mást. :D Szóval hozzá tud igazodni az ember valamennyire.
Na mindegy, ezt csak egy zárójeles megjegyzésnek szántam, természetesen nem azt mondom, hogy neked kéne megalkudnod, sőt!
A családnak próbáld meg konkréran bedobni akármelyik itteni válasz példáját (pl közöld apáddal, hogy ugyan vegyen már ki egy adagot egy kislábasba neked, mielőtt beleborítja a chilis üveget). Szóval ne csak általánosságban, hogy figyeljenek rád is, hanem konkrétan, hogy mit tegyenek.
Ha erre se hajlandók, akkor tényleg szimplán parasztok, és nincs mit tenni sajnos. Akkor marad a szendvics otthonról - de legalább megpróbáltad.
19, azt írtam, hogy nemcsak a csípőset, hanem a fűszereset SEM szeretem/szerettem. A kérdező sem mosta össze, ki is emelte, hogy a pikánsnak mondott gyorséttermi kaját sem tudja megenni. Senmi nem mosott össze semmit semmivel.
De általában véve sejthető, hogy aki a csípős kaját nem bírja, az a túlfűszerezettségért sem rajong.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!