Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Milyen az a kucuka krumpli?

Milyen az a kucuka krumpli?

Figyelt kérdés
Az egyik válaszban olvastam, de sosem hallottam még róla.

#krumpli #Kucuka
2019. jan. 12. 17:41
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Írj a válaszolónak privátot és kérdezd meg tőle.. Én sem ismerem ezt a kifejezést.
2019. jan. 12. 17:56
 2/16 A kérdező kommentje:
Pont ezért szeretném, ha nem privát üzenetben válaszolna.😁
2019. jan. 12. 18:27
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Kucu = disznó*¹. Kucuka ≈ disznóka.

Disznónak, moslékba, szokás héjában főtt krumplit adni.

Nem ismerem a szövegkörnyezetet, de disznónak adott/való krumplit jelenthet; akár átvitt értelemben is.

*¹ Például, Szabó Lőrinc: Falusi hangverseny című versében is szerepel.

„Röf! Röf! Röf!

Orra sárba döf:

sonka-lábán Kucu néni

fürödni döcög.”

2019. jan. 12. 18:31
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Én írtam ezt a választ.Régen főzték a disznóknak (kucuka) a krumplit egy külön horganyzott fazékban.Ebből vettünk ki, és megsózva ettük.Valamiért tetszett, hogy a malac kajáját ettük gyerekként :)
2019. jan. 12. 18:34
 5/16 anonim ***** válasza:
55%

Te hol hallottad azt hogy kucu?

2019. jan. 12. 19:00
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Mi is kucunak hívtuk a disznót gyerekkorunkban.
2019. jan. 12. 19:11
 7/16 anonim válasza:
70%

# 5-ös válasz í̲r̲ó̲j̲a̲! (Nem # 4, mert az egy számjel, és sehol sem hall, semmit.)

A # 4-es válaszból egyértelműen kiderül, hogy otthon hallotta. Nem gondolom, hogy másokhoz járt krumplit kivenni a fazékból.

Régies szó, de nem annyira, hogy a ma élők ne ismernék, ne használnák. Például, mai keresztrejtvényekben is szerepel. És, mint a # 3-as válaszban olvashatod, gyermekversben is előfordul, ezt a verset mai óvodások is hallhatják, mondhatják.

Olyan értelemben is így hívták a disznót, hogy így nevezték, és olyan értelemben is, hogy így csalogatták elő az óljából: kucu, kucu! (Ahogy pipipí-vel a tyúkokat, vagy ciciciccel a macskákat stb.)

2019. jan. 12. 19:30
 8/16 A kérdező kommentje:

Kedves #4. Köszönöm a választ, így már értem, és ismerem is, a nagyszüleimnél én is ettem a disznóknak főzött krumpliból, csak azt hittem, hogy ez valami rafinált borsodi étel, amivel eddig nem találkoztam.😁

A többi választ is köszönöm.

Ezután ha héjában főtt krumpli lesz a vacsora , kucuka krumplinak hívom majd.mert nagyon tetszik.

2019. jan. 12. 22:19
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm, Kedves Kérdező!

Nagyon kedves emlékeket idéztél fel bennem. Tényleg, nagyszüleim főzték héjában a krumplit a nagy fazékban a disznóknak. Főleg az apróbb, vagy selejtes példányokat. Sokszor nekünk unokáknak már nem is kellett vacsora, úgy belaktunk belőle.

2019. jan. 12. 23:18
 10/16 anonim ***** válasza:
42%

Kedves 7.válaszoló;a korrektseg kedvéért.

Igaz én sem hallottam amit irtál csak olvastam.

Gyengébb felfogás kedvéért átfogalmazom a kérdésem...

Kedves kérdező;azt hogy kucu melyik megyében hollottad?

Kérdezhetném hogy hol,melyik környéken lakik de az személyes.

Tehát jedves 7. Vákaszoló,kérlek ne okoskodj nekem.

2019. jan. 23. 11:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!