Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A svédeknél miért olyan...

A svédeknél miért olyan közkedvelt a surströmming?

Figyelt kérdés

Videókon látni a reakciókat. Undorító, büdös, rohasztott hús. Akkor hogy képesek ezt az ételt MEGENNI?

A kibontáskor is elhányják magukat a tesztelők akik rendeltek egy dobozzal valahonnan.

Amúgy nem egészségtelen ez az étel?


2018. dec. 17. 23:09
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Régen én sem értettem, de amióta olvastam a lutefiskről (amit senki sem szeret, szerintem ez nekik ilyen bátorságteszt inkább... na ott már félteném az egészségemet, bár feleslegesen, mivel a megkóstolása előtt köpném ki), egészen normális dolognak tűnik a surströmming :)

Szépen elosztják a hozzá passzoló kenyéren, kis zöldség, miegymás, a svédeknek ez normális, azok egyáltalán nem viszolyognak.


Sok népnek vannak vad dolgai, némelyeknek durvábbak, mint másoknak...

2018. dec. 17. 23:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! :)
2018. dec. 18. 07:34
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak a svédek fogyasztanak hasonlóan tartósított húst. Ahogy Svédországban, úgy Izlandon és Grönlandon is meg kellett küzdeni a zord, hideg éghajlattal, amely meglehetősen korlátozza a mezőgazdasági tevékenységet.

A halászat és a tenger gyümölcseinek fogyasztása így a part mentén élő svédek számára kiemelkedően fontos volt a túlélés szempontjából.

Az élelmet hosszú időre tartósítani kell, hogy ínséges időben is jusson valami az asztalra - a legfontosabb tartósító anyagból, a sóból azonban meglehetős hiány mutatkozott Svédországban (emiatt iszonyú drága volt), ezért más utat kellett keresni az ennivaló megőrzésére; svéd barátaink ősei is az izlandi és grönlandi utat választották: a rothasztást (erjesztést), így jött létre a 16. században a kifogott balti heringek tartósításával a surströmming (a kifejezés jelentése nagyjából "savanyú hering").

A tavasszal kifogott balti heringeket fahordókba helyezték, hogy aztán néhány hónap alatt az az erjedt, büdös finomság legyen belőle, amiért svédek (és a svéd konyháért rajongók) milliói vannak oda...

Hasonló étel Izlandon a rothasztott cápahús

[link]

Nem is beszélve a még ennél is döbbenetesebb grönlandi ünnepi ételről. A kiviak csak erős idegzetűeknek való.

[link]

Ez is azt bizonyítja, hogy a túlélés érdekében az ember nagyon sok mindenre képes, és az éhség sokkal nagyobb úr, mint azt mi bármikor el tudnánk képzelni.

2018. dec. 18. 09:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2018. dec. 18. 11:33
 5/6 anonim válasza:
100%
Szerintem annyira nem közkedvelt, itt Stockholmban nem ismerek senkit, aki enné, csak kalandvágyó frissen érkezett kollégák mesélik néha, hogy kipróbálták és utána 3 napig szellőztethették a lakást. Aztán a svédek meg mosolyognak csak rá, hogy hát hülye, zárt térben nem nyitjuk ki a konzervet... és úgy becézik, hogy a halál szaga. Ha esetleg néha mégis esznek, akkor csakis nyílt térben, sok zöldséggel és kenyérrer, héhány feles társaságában. Ahogy már az előbb valaki leírta, oka van annak, hogy így tartósították az élelmiszert arrafelé, ma már inkább csak a tradíció tartja életben.
2019. jan. 21. 03:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2019. jan. 21. 06:25

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!