A svédeknél miért olyan közkedvelt a surströmming?
Videókon látni a reakciókat. Undorító, büdös, rohasztott hús. Akkor hogy képesek ezt az ételt MEGENNI?
A kibontáskor is elhányják magukat a tesztelők akik rendeltek egy dobozzal valahonnan.
Amúgy nem egészségtelen ez az étel?
Régen én sem értettem, de amióta olvastam a lutefiskről (amit senki sem szeret, szerintem ez nekik ilyen bátorságteszt inkább... na ott már félteném az egészségemet, bár feleslegesen, mivel a megkóstolása előtt köpném ki), egészen normális dolognak tűnik a surströmming :)
Szépen elosztják a hozzá passzoló kenyéren, kis zöldség, miegymás, a svédeknek ez normális, azok egyáltalán nem viszolyognak.
Sok népnek vannak vad dolgai, némelyeknek durvábbak, mint másoknak...
Nem csak a svédek fogyasztanak hasonlóan tartósított húst. Ahogy Svédországban, úgy Izlandon és Grönlandon is meg kellett küzdeni a zord, hideg éghajlattal, amely meglehetősen korlátozza a mezőgazdasági tevékenységet.
A halászat és a tenger gyümölcseinek fogyasztása így a part mentén élő svédek számára kiemelkedően fontos volt a túlélés szempontjából.
Az élelmet hosszú időre tartósítani kell, hogy ínséges időben is jusson valami az asztalra - a legfontosabb tartósító anyagból, a sóból azonban meglehetős hiány mutatkozott Svédországban (emiatt iszonyú drága volt), ezért más utat kellett keresni az ennivaló megőrzésére; svéd barátaink ősei is az izlandi és grönlandi utat választották: a rothasztást (erjesztést), így jött létre a 16. században a kifogott balti heringek tartósításával a surströmming (a kifejezés jelentése nagyjából "savanyú hering").
A tavasszal kifogott balti heringeket fahordókba helyezték, hogy aztán néhány hónap alatt az az erjedt, büdös finomság legyen belőle, amiért svédek (és a svéd konyháért rajongók) milliói vannak oda...
Hasonló étel Izlandon a rothasztott cápahús
Nem is beszélve a még ennél is döbbenetesebb grönlandi ünnepi ételről. A kiviak csak erős idegzetűeknek való.
Ez is azt bizonyítja, hogy a túlélés érdekében az ember nagyon sok mindenre képes, és az éhség sokkal nagyobb úr, mint azt mi bármikor el tudnánk képzelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!