Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Hogyan használod fel a hajdiná...

Hogyan használod fel a hajdinát, kölest, amarántot, quinoát?

Figyelt kérdés

Bevallom őszintén, hogy nekem az amaránt meg a köles annyira nem jön be, viszont a quinoát imádom, a hajdinát meg pláne. (A köles édesen finom mondjuk, de azt meg nem szívesen eszem :)


Hajdinalisztből remek tésztákat lehet gyúrni. Illetve tarhonya helyett pörkölt mellé nagyon tuti.


Sőt néha árpát vagy tönkölyt is szoktam megpörkölni és hajdina helyett enni.


2017. júl. 24. 21:39
 1/6 A kérdező kommentje:
No meg a hajdinapalacsinta! Sósan sütöm és megtöltöm húsfélékkel meg zöldséggel. Hát az valami isteni!
2017. júl. 24. 21:40
 2/6 anonim ***** válasza:
0%
magyar ember ilyesfélét nem eszik.
2017. júl. 24. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Úgy tudom, a köles és a hajdina nagyon régi magyar alapanyag, csak an modern ember feledte el, tisztelet a kivételnek...

Nem mintha gond lenne, ha nem magyar dolgokat is eszünk. Én pl. szeretem a banánt, tyű, szégyelljem magam.


Kérdező, látom, a hajdinával nálam jobb barátságban vagy :) A lisztje poénos, remekül összeáll tésztának tojás nélkül is (nem mintha ez nekem fontos lenne), amúgy nekem nem jön be az íze (lisztként jobban, mint normálisan megfőzve), a köles viszont remek. A párom nem szereti édesen, nekem néha úgy is tetszik, de sósan... Csodás. Gyakorlatilag a rizst helyettesítjük vele sós ételeknél. Telepakolhatod zöldségekkel s ételekhez eheted. A rizs seízű a köleshez képest. Persze ez ízlés dolga.


Amarántot és quinoát nem eszem, de kölest is ritkán, mert az alapéletmódomba nem illik. Attól még finom, de sosem bonyolítjuk el. Ja, néha a kenyérbe is teszünk egy keveset, ledarálva. Igazából lisztpótlék s ha véletlenül használok valamibe gabonalisztet s van kedvem kölest darálni vagy van köleslisztem, hajdinalisztem, az teljesen OK bele. Valahogy ha a búzalisztet egyetlen gluténmentes gabonalisztre cserélem, az ritkán lesz finom és más szempontból is jó, de a lisztek keverése bevált.

2017. júl. 24. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Első válaszoló: dehogynem. Még a krumpli, a kukorica és a rizs (megérkezése előtt (18-19. század) eleink rengeteg kását ettek árpából, kölesből, hajdinából. Sokfelé az ellenállóbb tönkölybúzából vetettek a sima búza helyett.

A magyar konyha a 19. század derekán paprikásodott be és a 20. század első harmadára fejlődött azzá, ami, akkorra alakultak ki a jellegzetes ételeink.


A múltban a parasztok nem rendszeresen fogyasztottak húst, így egy átlagos hétköznapra csak kása jutott vagy hüvelyes (ez a kettő együtt teljes értékű fehérjét szolgáltatott számukra).

2017. júl. 25. 08:30
 5/6 Noblesse Oblige ***** válasza:

Hajdinát, kölest szoktam használni. A kölest jobban szeretem. Igazából megpárolom, mint a rizst, és az az alap elkészítés. Ha uncsi keverek mellé vöröslencsét, borsót és ilyen kevert köret lesz belőle.

Lisztjeit még nem használtam. De ettem már hajdina kását ami brutál fini volt!

2017. júl. 25. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Kölesből a fasírozott:

Megfőzöd jó puhára, de olyan sűrűre, mint pl. a tejbegríz. Megvárod, míg kihűl, utána úgy kezeled, mintha ez lenne a darált hús: fűszerekkel, nyers tojással, fokhagymával, és nem liszttel!!! hanem zsemlemorzsával gyúrom össze. A kis gombócokat még beforgatom ismét zsemlemorzsába, és egy kicsit meglapítom, gyorsabban, egyenletesebben átsül.

2017. aug. 1. 06:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!