Hogyan használod fel a hajdinát, kölest, amarántot, quinoát?
Bevallom őszintén, hogy nekem az amaránt meg a köles annyira nem jön be, viszont a quinoát imádom, a hajdinát meg pláne. (A köles édesen finom mondjuk, de azt meg nem szívesen eszem :)
Hajdinalisztből remek tésztákat lehet gyúrni. Illetve tarhonya helyett pörkölt mellé nagyon tuti.
Sőt néha árpát vagy tönkölyt is szoktam megpörkölni és hajdina helyett enni.
Úgy tudom, a köles és a hajdina nagyon régi magyar alapanyag, csak an modern ember feledte el, tisztelet a kivételnek...
Nem mintha gond lenne, ha nem magyar dolgokat is eszünk. Én pl. szeretem a banánt, tyű, szégyelljem magam.
Kérdező, látom, a hajdinával nálam jobb barátságban vagy :) A lisztje poénos, remekül összeáll tésztának tojás nélkül is (nem mintha ez nekem fontos lenne), amúgy nekem nem jön be az íze (lisztként jobban, mint normálisan megfőzve), a köles viszont remek. A párom nem szereti édesen, nekem néha úgy is tetszik, de sósan... Csodás. Gyakorlatilag a rizst helyettesítjük vele sós ételeknél. Telepakolhatod zöldségekkel s ételekhez eheted. A rizs seízű a köleshez képest. Persze ez ízlés dolga.
Amarántot és quinoát nem eszem, de kölest is ritkán, mert az alapéletmódomba nem illik. Attól még finom, de sosem bonyolítjuk el. Ja, néha a kenyérbe is teszünk egy keveset, ledarálva. Igazából lisztpótlék s ha véletlenül használok valamibe gabonalisztet s van kedvem kölest darálni vagy van köleslisztem, hajdinalisztem, az teljesen OK bele. Valahogy ha a búzalisztet egyetlen gluténmentes gabonalisztre cserélem, az ritkán lesz finom és más szempontból is jó, de a lisztek keverése bevált.
Első válaszoló: dehogynem. Még a krumpli, a kukorica és a rizs (megérkezése előtt (18-19. század) eleink rengeteg kását ettek árpából, kölesből, hajdinából. Sokfelé az ellenállóbb tönkölybúzából vetettek a sima búza helyett.
A magyar konyha a 19. század derekán paprikásodott be és a 20. század első harmadára fejlődött azzá, ami, akkorra alakultak ki a jellegzetes ételeink.
A múltban a parasztok nem rendszeresen fogyasztottak húst, így egy átlagos hétköznapra csak kása jutott vagy hüvelyes (ez a kettő együtt teljes értékű fehérjét szolgáltatott számukra).
Hajdinát, kölest szoktam használni. A kölest jobban szeretem. Igazából megpárolom, mint a rizst, és az az alap elkészítés. Ha uncsi keverek mellé vöröslencsét, borsót és ilyen kevert köret lesz belőle.
Lisztjeit még nem használtam. De ettem már hajdina kását ami brutál fini volt!
Kölesből a fasírozott:
Megfőzöd jó puhára, de olyan sűrűre, mint pl. a tejbegríz. Megvárod, míg kihűl, utána úgy kezeled, mintha ez lenne a darált hús: fűszerekkel, nyers tojással, fokhagymával, és nem liszttel!!! hanem zsemlemorzsával gyúrom össze. A kis gombócokat még beforgatom ismét zsemlemorzsába, és egy kicsit meglapítom, gyorsabban, egyenletesebben átsül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!