Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Használhatok tovább olyan...

Használhatok tovább olyan kést amivel -véletlenül- megvágtam magam? (kóser étkezés)

Figyelt kérdés
kóser,kásrut,zsidó,judaizmus,tóra,tanakh,chümas,étkezés
2016. ápr. 30. 20:26
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
74%

Köszi.De akkor ez azt jelenti hogy nem ehettek pl sajtos csirkesültet vagy rakott krumplit?Mindegyikben van tejes cucc meg hús?Vagy az ilyesmire milyen megoldást javasol ez a szokás?

Kérdező bocs hogy offolok!

2016. máj. 4. 08:43
 12/21 A kérdező kommentje:

#11: Nem baj. :) Nos, igen húsosat és tejeset nem szabad együtt enni a kóser étkezésben ,de a kóser irányzatonként és közösségenként is változó.

Egy példa: Askenázi ("német/kelet-közép európai")közösségeknél lehet halat és tejeset együtt enni ,mivel a hal nem számít húsnak (e tekintetbe a vérét is lehetne fogyasztani) ,de szefárdi ("spanyol-észak afrikai") közösségeknél nem a hal zsír tartalma miatt.

Vagy pl. etióp zsidóknál,karaitáknál és egyes perzsa közösségeknél lehet csirkét és tejeset együtt enni (magyarázva azzal ,hogy a csirke nem gödölye ,mivel nincs teje) ,de máshol nem.

Üdv!

2016. máj. 4. 09:45
 13/21 anonim ***** válasza:
74%

Köszi a választ.

Esetleg leirod nekem azt is miért alakult ki ez a szokás a zsidóknál?Tudom,utánajárhatnék a googleban de gyanitom elsőkézből pontosabb infot kapok.

2016. máj. 4. 11:38
 14/21 A kérdező kommentje:

Szívesen. :)

Tórai parancsolat végett.

"Ne főzd a gödölyét anyja tejében..." (smót)

Ez (és a többi étkezéshez fűződő tórai parancsolat) adta a "nefest" (lelket) a zsidó gasztronómiához.

2016. máj. 4. 13:59
 15/21 anonim ***** válasza:
74%

Értem :)

"egy csepp vért sem szabad fogyasztani. Minden állatot elkészítés előtt gondosan vérteleníteni kell."

Eszerint ahogy pl nagymamám vágta a tyúkot(a torkánál és kivéreztette) az a zsidó konyhában is igy van?Ha gondolod folytathatjuk privátban is,hogy ne offoljam szét a kérdést.

2016. máj. 4. 16:57
 16/21 A kérdező kommentje:

#15:

Számomra nem gond ,ha a moderátoroknak is megfelel (remélem ,hogy megfelel :DD).

Meg aztán privátba szökőévbe egyszer tudok válaszolni ,szóval jó ez. :DD

Igen. Döféssel nem szabad. A "leghumánusabb" módon kell a sakternak (kóser hentes).

2016. máj. 4. 19:40
 17/21 anonim ***** válasza:
0%
Add nekem, én meg neked adom a műanyagkésemet!
2016. máj. 6. 08:16
 18/21 anonim ***** válasza:
53%
Utolsó elbuknál a humor kategóriában...
2016. máj. 6. 09:16
 19/21 A kérdező kommentje:

# 17: Max. zsidó módra ,pénzért. :DD

Viccen kívül: 18-asnál a pont. ;)

2016. máj. 7. 21:05
 20/21 anonim ***** válasza:
59%
Az nem kóser!
2016. máj. 7. 21:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!