Használhatok tovább olyan kést amivel -véletlenül- megvágtam magam? (kóser étkezés)
Köszi.De akkor ez azt jelenti hogy nem ehettek pl sajtos csirkesültet vagy rakott krumplit?Mindegyikben van tejes cucc meg hús?Vagy az ilyesmire milyen megoldást javasol ez a szokás?
Kérdező bocs hogy offolok!
#11: Nem baj. :) Nos, igen húsosat és tejeset nem szabad együtt enni a kóser étkezésben ,de a kóser irányzatonként és közösségenként is változó.
Egy példa: Askenázi ("német/kelet-közép európai")közösségeknél lehet halat és tejeset együtt enni ,mivel a hal nem számít húsnak (e tekintetbe a vérét is lehetne fogyasztani) ,de szefárdi ("spanyol-észak afrikai") közösségeknél nem a hal zsír tartalma miatt.
Vagy pl. etióp zsidóknál,karaitáknál és egyes perzsa közösségeknél lehet csirkét és tejeset együtt enni (magyarázva azzal ,hogy a csirke nem gödölye ,mivel nincs teje) ,de máshol nem.
Üdv!
Köszi a választ.
Esetleg leirod nekem azt is miért alakult ki ez a szokás a zsidóknál?Tudom,utánajárhatnék a googleban de gyanitom elsőkézből pontosabb infot kapok.
Szívesen. :)
Tórai parancsolat végett.
"Ne főzd a gödölyét anyja tejében..." (smót)
Ez (és a többi étkezéshez fűződő tórai parancsolat) adta a "nefest" (lelket) a zsidó gasztronómiához.
Értem :)
"egy csepp vért sem szabad fogyasztani. Minden állatot elkészítés előtt gondosan vérteleníteni kell."
Eszerint ahogy pl nagymamám vágta a tyúkot(a torkánál és kivéreztette) az a zsidó konyhában is igy van?Ha gondolod folytathatjuk privátban is,hogy ne offoljam szét a kérdést.
#15:
Számomra nem gond ,ha a moderátoroknak is megfelel (remélem ,hogy megfelel :DD).
Meg aztán privátba szökőévbe egyszer tudok válaszolni ,szóval jó ez. :DD
Igen. Döféssel nem szabad. A "leghumánusabb" módon kell a sakternak (kóser hentes).
# 17: Max. zsidó módra ,pénzért. :DD
Viccen kívül: 18-asnál a pont. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!