Pészach idejére a tejglách (טייגלאַך) kóser, vagy a benne lévő macesz már chámécnak tekintendő?
Én itt kérdezném meg inkább:
Az a helyzet ,hogy én a szefárdi rítust követtem (ő askenázi).
De igazából annyira azért nem lényeges ,inkább külön eszem ,de azért köszönöm szépen a segítségeket. ;)
1) akkor is elhisszük, hogy képes vagy begépelni héber betûket a windows karaktertáblájának segítségével, ha a magyar nevét írod be annak amirõl szó van.
2) ami kóser az kóser, ami nem az nem, akár askenáz, akár szefárd. ugyanez vonatkozik arra, hogy pesachra kóser.
3) az említett kaját hagyományosan Rosh Hashana, Szukkot, Szimchasz Torah, és Purim idején eszik. ( nem Pesavhkor )
4) akkor lesz chomec, ha nyers gabonaszármazék ( liszt, stb ) vízzel 18 percnél tovább érintkezik.
askenáz és szefárd között csak annyi a különbség, hogy askenázok a 18 percet a sütés végéig sámítják, szefárdok a sütõbe tevésig, vagyis ez lazább.
a maceszbõl sose lesz chomec, mert a kisült liszt ( v bármi ) már nem kel meg.
ennek ellenére a nagyon szigorúk maceszgombócot csak a pesach utolsó napján esznek, mert hátha a gyurás folyamán hátra maradt egy kis liszt, mely akkor nem érintkezett a vizzel és most pl. a levesben fog először. így fenáll a chomec veszélye.
Ja, és az ünnep tegnap 20:36-kor ment ki.
Ja, és az elsõnél jobb: [link]
( a rabbi pontosan ismeri az askenáz, szefárd és a mizrachi riust is )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!