Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A Francia saláta elnevezés...

A Francia saláta elnevezés honnan származik?

Figyelt kérdés

Tuti hogy nem francia, mert azt ők nem igy csinálják

az övékbe van tojás meg mustár de nincs tejfel meg alma se krumpli, vagy az nálunk csak térfogatnövelönek van benne :-o

meg a borsó helyett salata levelek



2016. ápr. 24. 09:51
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Annál is inkább, mert a franciák ezt macedóniai salátának hívják (salade macédoine).

Mint ahogy a "párizsi szelet" sem létezik Párizsban, és a franciakulcs is angolkulcs (clé anglaise) náluk.

A franciasaláta nevet valami magyar szakács találhatta ki, hogy "előkelőbbnek" tűnjön.

2016. ápr. 24. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

hát ja mi meg majmoljuk

a francia ágynak is max a franciázáshoz van köze :-o :-D ;-)

2016. ápr. 24. 10:53
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
A "franciasalátát" egy Moszkvában dolgozó, Lucien Olivier nevű belga séf találta fel az 1860-as években. Gondolom a szájhagyomány útján szegényből francia lett és úgy terjedt el nálunk. De világszerte inkább orosz vagy Olivier saláta néven ismerik (ami nem azonos az orosz hússalátával).
2016. ápr. 24. 16:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

ma 16:25-ös: tényleg igazad van - köszi a pontos infót! i


Itt Németországban a franciasalátát orosz saláta néven ismerik, ahogy a kaszinótojást is orosz tojásnak nevezik.

2016. ápr. 24. 17:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

köszike

az oroszoknál nem jártam, nem ettem, de franciáknál voltam párszor és nem az volt ott ami itt

2016. ápr. 24. 19:08
 6/6 anonim ***** válasza:
19%

Kérdező, nem az alapkérdésre felelek, mert az már megadták. Az 5.-ben írod, hogy a franciáknál nem olyan, mint itt.

Nos, azt nem tudom, hogy ott milyen, de itt sem olyan szokott lenni, mint amilyennek lennie kellene.

Rendszerint a finomfőzelék vegyül majonézzel, s ráírják, hogy a franciasaláta. De az nem francia, de nem is orosz.


Íme, a hozzávalók sora:


500 g nem szétfővő burgonya

200 g zöldborsó (sose konzerv, az túl löttyedt ide)

egy fej lilahagyma apróra vágva

egy csokor petrezselyem

egy csokor tárkony (opcionális)

50 g kapribogyó

50 g csemegeuborka

egy tojássárgája

1 dl olaj, akár olívaolaj

kiskanál mustár,

1/4 citrom leve

só, bors ízlés szerint


A nem túl puhára főtt krumplit felkockázom (minél apróbbra, 1,5×1,5 cm már jó) elkeverem az apróra vágott lilahagymával, csemegeuborkával, és a fűszernövényekkel. A zöldborsót egy darab vajon és kevés vízen megpárolom, de csak ropogósra, nem kell megfőzni. Hozzáadom a kapribogyókat, sózom borsozom, a tojássárgájából, az olajjal majonézt készítek, citrommal, mustárral ízesítem és a salátához keverem.


A belga séf receptjében hús is volt.

2016. ápr. 24. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!