Van egy indonéz barátom aki soha nem járt még az országán kívül. Megbeszéltük hogy küldünk egymásnak egy csomagot, jellemző helyi édességekkel meg rágcsálnivalókkal. Mit rakjak a csomagba?
A Túró Rudi lenne a legérdekesebb szerintem, ha a szállítást meg lehetne oldani, mert az a világ nagy részén tényleg kuriózumnak számít, hogy a túrót csokival és édesség gyanánt fogyasztjuk.
Ami még jó ötlet szerintem az elhangzottak közül, ilyenek, mint a medvecukor, krumplicukor, franciadrazsé, stb. Ezek nem annyira extrémek, és ma már annyira nem is elterjedtek feltétlenül, meg nem is szereti őket mindenki, de azért kellőképpen érdekesek, és azt sem lehet elvitatni, hogy valaha nevezetesek és népszerűek voltak.
Amit semmiképpen sem küldenék, az Tibi, Boci, vagy még inkább "Bohóc", "Autós", "Szamba" és hasonló csokikat, amik sima ízesített csokoládék. Ilyeneket a világon mindenhol kapni, ráadásul a fentiek nagy része még silány minőségű is...
Végül pár ötlet, ami még nem hangzott el, és hosszabb ideig is eláll, illetve hűtés nélkül sem romlik feltétlenül meg. Például bejgli, kürtőskalács, nugátszelet vagy törökméz, esetleg halva (bár ez inkább csak Erdélyben népszerű, az anyaországban nem)... Szaloncukor, pláne ha azt is leírod, mire való, hova akasztjuk, hiszen ilyen sehol máshol nincs az egész világon! ;)
Esetleg még: Negro cukorka, ami szintén magyar találmány, és még ma is titkos recept alapján készül. Rahát (lokum), ami a halvához hasonlóan ugyan nem magyar eredetű, de Erdélyben eléggé népszerű. Egy szép mézeskalács is nagyon jó, ezt már mondták. :)
Amúgy ha nemcsak édességekben gondolkodunk, küldhetsz neki egy kis fűszerpaprikát mondjuk. Vagy Erős Pistát. Az indonézek bírják a csípős ételeket, és vannak nyers, darált csilipaprikából készült krémjeik (sambal oelek például), csak más fűszerezéssel. De biztos érdekelné, a magyar Erős Pista milyen. ;)
Aztán lehet, én értelmezem félre a feladatot. Éppen ma volt az Indexen egy ilyen videó, ahol egy brit pasi kóstolt magyar édességeket, és ott is Tibi csokit meg Balaton szeletet meg hasonlókat küldtek neki. Ezekben marhára nem értem, mi a hungarikum. Hacsak nem az, hogy mennyivel rosszabb minőségű bennük a csokoládé mondjuk egy svájci, vagy akármilyen Nyugat-Európában elérhető csokoládéhoz képest...
Úgyhogy én továbbra is a bejgli, kürtőskalács stb. vonalat képviselném ebben a kérdésben. Szerintem a postázás is megoldható, nem értem, miért ne menne át a határellenőrzésen, pláne ha bolti, csomagolt, feliratokkal ellátott. Azért nem alkoholról van cigarettáról van szó, ami vámköteles, meg mennyiségi korlátozás vonatkozik rá.
Mondjuk a videóban a faszi is eléggé kiakasztó. Én legalábbis nem találtam viccesnek egyáltalán, ahogy az összes marcipántartalmú édességet kiöklendezte. Illetve az még elfogadható, hogy a kiejtése rossz, de akkor legalább ne poénkodna szándékosan a rosszul kiejtett magyar nevekkel végig, az egész videóban...
A szokásos amerikai sorozat: Mars-Twix-Baunty...
szinte a világon mindenütt kapható ez igaz, de országonként kihagynak belőle...
A másik érdekes dolog, hogy Ázsiában a sok finom gyümölcs és friss dzsúz mellé, a gyümölcsre ízre hasonlító szénsavas italok nem eladhatóak, ezért nem gyártják. A magyar színes-ízes Fanta sorozat nem létezik és a flakonforma is téglatest alakú. Igaz ezek nem magyarok ne csak nálunk kapható. Igazi magyarban a Traubiszóda és a Márka megy, szőlő létezik. (Bár már nem olyan, mint régen. Péksütemények, túrós batyu, sajtos pogácsa, virslis croasant nemlétezik. A rizs hazája, az édességeik nagy része rizs alapú, de puffasztott cukros rizs,"ZIZI" vagy "kukoricakuki" nincs arra. Csokiból személyes kedvencem a Sport szelet, lehetőleg a kis sztaniolpapiros és a sokat emlegetett kókuszrúd, de ne a dianást, mert az sz@r, Sweetpoint ajánlom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!