Miert a macaron lett a vilaghiru a mignon helyett?
Talán azért - de ez csak az én feltételezésem -, mert a macaron rafináltabb, elkészítéséhez pontosan be kell tartani a "szabályokat", míg a mignonba (ma már) jóformán mindent bele lehet rakni, így egy kicsit lejáratták.
Ezért sokkal drágább is a macaron.
És persze a mindenkori divat is sokat számít. Egyszer ezt kapják fel, máskor azt.
Divat.
Pl. 10 évvel ezelőtt nem is láttam sehol sem itthon macaront.
Mignon meg már 25 évvel ezelőtt is volt szinte minden cukrászdában.
Nem helyette lett világhírű. Egyébként a makaron nem francia, hanem olasz, Velencéből ered. A franciák csak átvették.
Pár éve lett csak híres, a gyerekkoromban 30 éve kb. Senki nem hallott még róla. Aktuális divat kérdése.
A minyon csak nevében francia,egyébként magyar sütemény. Kugler Henrik találta ki. régebben a neve is kugler volt. Nevén kívül más francia vonatkozása nincs.
A macaron velencei eredetű, a franciák csak átvették, s náluk vált népszerűvé, s onnan került el más országokba.
Franciák többen vannak a világban, mint magyarok.
A francia Wikipédia szerint már 791.-ben találtak ilyen receptet, akkor "barátköldöknek" hívták. Más források szerint Medici Katalin vitte be Franciaországba, és a neve is az olasz makarónira utal, ami régen nem pont azt jelentette, amit ma.
A mignon pedig szinte az első sütemény volt Magyaországon, amely a háború után megjelent.
Természetesen jóval azelőtt is létezett, különböző formában.
Ennek nem néztem pontosan utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!