Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Régen milyen körettel ették a...

Régen milyen körettel ették a magyarok a húsokat?

Figyelt kérdés
Úgy értem mielőtt behozták volna Amerikából a krumplit, meg keletről a rizst, nokedlin és dinsztelt káposztán kívül milyen köretek voltak itthon?

#étel #köret #tradícionális ételek
2015. ápr. 26. 15:48
 1/5 anonim ***** válasza:
28%
Hússal.
2015. ápr. 26. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim válasza:
100%

Facebook-on volt 1 komment, de mivel telefonon van, nem tudta ide irni.. tessek:

"nem tudok telefonról odaírni,de köles,zabkása,árpakása,kukoricadarából polenta, hajdina, meg zöldségek, zsemlegombóc,meg simán kenyérrel,a középkorban gyümölcs, cipó."

2015. ápr. 26. 19:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha ettek húst akkor kenyérrel ették. De a szegények viszonylag ritkán ettek húst. Főleg kenyeret és kását ettek kecsketejjel és némi zöldséggel,gyümölccsel kiegészítve. Vagy ahol volt halászati lehetőség ott sok hal is fogyott.

A nemesek viszont tényleg sok húst ettek. Különösen szerették a vadhúsokat a házi állatok húsával egyetemben. A húst jól fűszerezték és kenyérrel ill. zöldséggel körítették. Egyébként tipikus nemedi betegségek is keletkeztek a túlzott húsfogyasztás miatt(kékvérűek). A nemeseknek szüksége is volt a jó fehérjebevitelre mert kötelezően katonáskodtak ahhoz pedig jó erőben kellett lenniük. Ja és sok bort ittak

A papok étkezése is a nemesekéhez volt hasonló inkább a borívászatot is beleértve.

2015. ápr. 26. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Volt erről egy teljes tárgyam az egyetemen. Rengeteg irodalom van, utána nézhetsz, egyébként érdekes témakör.


De valóban, régen nem sok húst ettek, és folyton csak a zabkása ment. A kenyér is elég ritka volt, nagyon sokba került. Jellemzően egyébként a zöldségekhez is nehéz volt hozzájutni.


Igazából a lényeg, hogy minél igénytelenebb növényről legyen szó. Az a legolcsóbb. Ezek a különböző kalászosok voltak, a búzát leszámítva. Ezért volt jó, amikor bejött a krupmli, mert nagyon igénytelen, a föld alatt nő, így nem gond amikor a háborúban letapossák a terményt, és magas a tápértéke. És még az ízét is szeretjük.


Nem tartozik a kérdéshez, de nokedlit biztosan nem csináltak amerika felfedezése előtt. Dinsztelt káposztát sem hiszem.

2015. ápr. 27. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, hasznosak voltak!
2015. máj. 19. 20:41

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!