Régen milyen körettel ették a magyarok a húsokat?
Facebook-on volt 1 komment, de mivel telefonon van, nem tudta ide irni.. tessek:
"nem tudok telefonról odaírni,de köles,zabkása,árpakása,kukoricadarából polenta, hajdina, meg zöldségek, zsemlegombóc,meg simán kenyérrel,a középkorban gyümölcs, cipó."
Ha ettek húst akkor kenyérrel ették. De a szegények viszonylag ritkán ettek húst. Főleg kenyeret és kását ettek kecsketejjel és némi zöldséggel,gyümölccsel kiegészítve. Vagy ahol volt halászati lehetőség ott sok hal is fogyott.
A nemesek viszont tényleg sok húst ettek. Különösen szerették a vadhúsokat a házi állatok húsával egyetemben. A húst jól fűszerezték és kenyérrel ill. zöldséggel körítették. Egyébként tipikus nemedi betegségek is keletkeztek a túlzott húsfogyasztás miatt(kékvérűek). A nemeseknek szüksége is volt a jó fehérjebevitelre mert kötelezően katonáskodtak ahhoz pedig jó erőben kellett lenniük. Ja és sok bort ittak
A papok étkezése is a nemesekéhez volt hasonló inkább a borívászatot is beleértve.
Volt erről egy teljes tárgyam az egyetemen. Rengeteg irodalom van, utána nézhetsz, egyébként érdekes témakör.
De valóban, régen nem sok húst ettek, és folyton csak a zabkása ment. A kenyér is elég ritka volt, nagyon sokba került. Jellemzően egyébként a zöldségekhez is nehéz volt hozzájutni.
Igazából a lényeg, hogy minél igénytelenebb növényről legyen szó. Az a legolcsóbb. Ezek a különböző kalászosok voltak, a búzát leszámítva. Ezért volt jó, amikor bejött a krupmli, mert nagyon igénytelen, a föld alatt nő, így nem gond amikor a háborúban letapossák a terményt, és magas a tápértéke. És még az ízét is szeretjük.
Nem tartozik a kérdéshez, de nokedlit biztosan nem csináltak amerika felfedezése előtt. Dinsztelt káposztát sem hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!