Hogyan reformálnád meg a magyar konyhát?
Látom, ez elmúlt évek politikai történései után a reform szóban mindenki rosszat lát. Pedig ráférne a magyar gasztronómiára a reform. És itt nem azt értem, hogy a francia konyhát vegyük át, elnyomva a magyart. Pont fordítva. Elő kéne vennünk a magyar konyhát.
Ha az itt kommentelőket megkérdezném, hogy mondjanak 15 tipikus magyar ételt, valószínűleg a pörköltet, a halászlevet, a gulyáslevest, főzeléket és hasonló dolgokat írnának csak. Pedig ennél jóval több a magyar konyha.
Valaki itt írta például, hogy a zsír helyett olaj, és hogy az fujj. 16. századi "szakácskönyvek" feljegyzéseiből lehet tudni, hogy már akkor is szívesebben főztek vajjal, mint olajjal (vagy zsírral). Az, hogy zsírral főzünk mindent, egy kényszerszülte dolog. Na persze, félreértés ne essék. Egy pörköltet soha nem tennék fel vajjal, csakis disznózsírral, de sokan túlzásba esnek a zsírhoz való ragaszkodás közben.
Ha meg akarnánk reformálni a magyar konyhát, csak elő kéne vennünk a Cziffray féle szakácskönyvet, és az alapján "megmarketingelni" néhány klasszikus népi receptet. Hogy ne csak a pörkölt,halálszlé,paprikás krumpli éljen a fejünkben ha a magyar gasztronómiára gondolunk.
Teljesen más megközelítés szerint viszont a magyar szakácsképzést kellene megreformálni, így az már magával hozná a konyha megreformálását is. Manapság az megy szakácsnak szakközépiskolákban, akit máshova nem vesznek fel, vagy jobb ötlete nincs. Így 100 végzett szakácsból lesz 2-3 jó szakácsunk, mert a többi utálja a szakmáját. És sajnos, amíg mindenhol azt tolják az arcunkba, hogy csak akkor vagy sikeres, ha két diplomád van és legalább egy pHd-d, addig nehéz elhitetni a pályaválasztókkal, hogy igen, szakácsként is lehetsz sikeres. Amíg motiválatlan, szakmagyűlölő, kényszerszakácsokkal van tele az ipar, addig felesleges álmodni a megreformálásról. Növelni kellene a szakmunka (nem csak a szakácsét!) presztízsét, és növelni a szakmunkásképzésre fordított pénzeket.
Példának okáért: Ausztriában a 15 éves szakácstanulók 5 csillagos hotelekben, sokszor Michelin csillagos éttermekben tanulhatnak 3 éven át. Mire ők 18 évesen végeznek, már 3 éves releváns munkatapasztalatuk van. Ezzel szemben egy frissen végzett magyar szakács semmit nem tud felmutatni.
Ha reformról beszélünk, ilyen mélyre kell nyúlni. Legalább.
A szakácsképzést - mint minden más szakmáét - valóban nagyon ideje lenne megreformálni!
De a magyar konyha, illetve a magyar ízek, alapanyagok, receptek nem hiszem hogy nagy reformációért kiáltanának - csak valóban jó szakácsokért.
#10-es: te valami "trendi mesterszakács" vagy ugye?
És hol "alkotsz"?
Csak hogy nagy ívben elkerüljem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!