A gulyáslevesen meg halászlén kívül mik azok, amik még igazán magyar ételek és más országokban nem is nagyon ismert?
A lecsót az elkészítése teszi híres magyar étellé, és nem a neve.
Itthon is tudok Gyros-t vagy Kebabot csinálni, mégse olyan törökös.
Szerintem ez fogós kérdés, mert a "igazi magyar ételek" nagy része elmúlt 100-200 évben alakúlt ki vagy valójában másoktól átvett és magyarossá tett ételekről van szó. Ehhez meg már kajatörténész kell, hogy kibogozza.
A múltkor volt egy Top20 hungaricum ételek írás egy angol blogon, erre kiderült, hogy a listából 14 étel eleve nem magyar élén az "aranygaluskával" amit más nyelveken "úszó sziget" néven ismert francia desszert.
A lecsót meg pont a neve teszi magyarrá, a magyar verziót Bulgáriától Oroszországig ezen a néven ismerték. Viszont "saját" lecsó étele mindenkinek van Törökországtól a balkánon át egészen Portugáliáig. Csak ki ezt, ki azt tesz bele vagy vesz el. (Azért padlizsánnal még jobb.)
Egyébként egyszer nézegettem pl. Töltött káposzta recepteket (csak megjegyzem török eredetű, mint az összes pörkölt is) és az alapján kb. 1600-as évek végéig idehaza jobbára marha, borjú és birkahúson éltek az emberek főleg, a disznóhús imádatot a szomszédoktól vettük át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!