Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Mikor milyen bélbe töltjük a...

Mikor milyen bélbe töltjük a húst? Mikor marhába és mikor sertésbe?

Figyelt kérdés
Miben különböznek az egyes belek?
2014. dec. 2. 21:06
 1/8 zolidobos ***** válasza:
100%

Elsősorban átmérőben, másodsorban falvastagságban, erősségben. A műbelek, és emészthető (cellulóz alapú) műbelek korszakában a jelentőségük csökken, elsősorban az előállításuk macerássága miatt.

Alaphelyzet:

-sertés vékonybél: kolbász, hurka

-sertés vastag ": hurka

-s.gyomor : sajt, poncakli

-marha vékonybél : hurka, vastagkolbász, májas

2014. dec. 3. 07:15
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm Zoli!

Marha vékonyba tölthetek kolbászt? Tényleg jobb íze lesz tőle?

Kenőmájast is szeretnék, azt mibe töltsem? Miért kell abálás után felfüstölni? Mi legyen az összetétel?

Én májra, fejhúsra, fűszerekre gondoltam. Kell még bele valami?

2014. dec. 3. 17:05
 3/8 zolidobos ***** válasza:
Jelentkezem!
2014. dec. 4. 17:40
 4/8 zolidobos ***** válasza:
100%

Na, megjöttem!

Töltheted marhabélbe a kolbászt, de ETTŐL nem lesz jobb íze..))Lassabban szikkad, ennyi előnye van, ha ez előny..

Májas.

Én szelőmájast gyártok, a Bácskaira hajaz, de igényesebb húsokból készül. A szalonnát apróra kockázom, a többit 12 furatú tárcsán darálom. Egy 4-es tárcsa, és máris kenőmájas születhet.

Összetétel.

-hús, kissé zsíros(esetleg fejhús) 4kg

-máj 3 "

-főtt tokaszalonna 3 "

Ha nem fejből készül, tegyél bele fél kiló kétszer átdarált főtt bőrkét.

Fűszerezése nálam:

-só 21 dkg

-paprika 10 "

-bors 4 "

-ő.szegfűbors 1 "

-gyömbér 1 "

-nyers v.hagyma 10 dkg

Füstölni egyrészt az íz, másrészt az eltarthatóság miatt szoktuk.

Tölthető bármilyen természetes bélbe, de ezek sérülékenysége a főzésnél sok bosszúságot okoz, ezért én 80-as műbelet használok, ami füst-és főzésálló. De főleg kis mennyiségen, megoldható természetes béllel is. (marha, sertés vastag, culáré)

2014. dec. 4. 18:16
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszi!

A 12-es tárcsán 12 lyuk van? a négyesen pedig 4? A szalonnát miért nem darálod?

Én elsőre kb. 3-4 kg-ot gondoltam, mivel se rutin, és még az enyém se a disznó, családi vágás. Gyömbér miért kell bele? Fokhagyma, majoránna pedig elhagyható?

Marhába tölteném ezt is, mint a kolbászt, milyen marhabelet vegyek, ami kis átmérőjű?

2014. dec. 4. 20:37
 6/8 zolidobos ***** válasza:

A tárcsák "számozása" a daráló nagyságától függetlenül (ez 5-östől 32-ig terjed, ami a daráló nagyságát fémjelzi) a furatok átmérőjét jelenti.Értelemszerűen nagyobb furat. kevésbé pépes, kvázi rusztikusabb anyag.

Csak az egyszerűség kedvéért írtam tíz kilóhoz, számolás kérdése az eltérő mennyiség.

A szalonnát azért nem darálom, mert(bár sokkal időigényesebb, macerásabb a vágás) szelőmájas lévén, jól mutatnak benne a húsos kemény szalonnából lévő ún. zsírpontok.kenőmájasba, term. daráljuk.

Fűszerezésnél csak a fantázia szab határt, nincsenek kötelező dolgok. Nekem, és a vevőimnek bejön a gyömbér, ez a kis mennyiség hihetetlen jó ízt ad a terméknek, de nem uralja az ízét, belesimul az egészbe.

Mindenre válaszoltam?

2014. dec. 5. 05:13
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszi, az utolsó kérdésre még nem kaptam választ: Marhába tölteném ezt is, mint a kolbászt, milyen marhabelet vegyek, ami kis átmérőjű?
2014. dec. 5. 07:45
 8/8 zolidobos ***** válasza:
Marha vékonybél, nem túl nagy benne a szórás.
2014. dec. 5. 12:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!