A kínai kaja egészséges?
na a sok nagyokos..
a kínai ételek nagy része egészséges, mert az a lényeg, hogy minél több zöldség legyen benne, amit nem főznek agyon, hanem rövid ideig párolják vagy pirítják, félig nyers marad, így a vitaminok mind megmaradnak. a húsokat sem 10centis zsírcafatokkal aprítják, hanem kevés olajon sütik, és főleg rizst esznek körettel, ami ugye szintén tele van sok jó dologgal. szerintem az egyik legnormálisabb világkonyha a kínai. (érdekes villámkérdés, hány kövér kínait láttál?)
és amire amúgy mindenki reagált: a kínai büfés kaja viszont nem egészséges. és nagyjából köze sincs az eredeti kínaihoz. engem amúgy iszonyatosan felháborít, h sokan arra verik a mellüket, hogy "ma kínai lesz vacsorára." - igen, és mi: "hát kínai..." hús és zöldség rizzsel? ugyanezt játsszák a legtöbben a mexikóival. mi lesz? hát mexikói... nabazz...
na nemmintha gasztroszakértő lennék, de azért az emberek magukkal szemben is támaszthatnának annyi igényt, hogy nem járatják le magukat ilyen fokú tájékozatlansággal.
NEM EGÉSZSÉGES!
- Magyarországon (és, gondolom, más európai országban):
Az alapanyagok (elvileg) megfelelnek a szokásos előírásoknak. Az elkészítés módja már nem biztos.
Az ízfokozó a Na-glutamát, ez okozza az ún. Kínai Étterem Szindrómát (lásd google), illetve kísérletek alapján, nagy mennyiségben roncsolja a látóidegeket. Lehet, hogy emiatt totál rossz a látásuk a kínaiaknak.
Semmiképpen sem ajánlott. A lecsónál meg egyébként sem jobb egyik kínai kaja sem. (^_^)
- Kínában:
Az alapanyag szennyezett, fertőzött és/vagy mérgező. A tengeri herkentyűkben Hepatitis, tojásokban szalmonella, a húsokat hűtés nélkül adják-veszik a piacokon - rohadásbűz, penész, patkányok, stb., fényes nappal.
Az elkészítés során a kaját nem sütik/főzik át rendesen, így egyrészt nyers marad (tehát főtt krumpli helyett, meleg-nyers krumpli van), másrészt bennemarad a fertőzés, harmadrészt a szakácsok köpdösnek, cigiznek főzés közben, a főzés előtti kézmosás meg szentségtörésnek számít. Csótányok is bőven előfordulnak, fényre sem bújnak el.
A fogyasztás során a kínaiak az asztalra vagy a földre köpdösik az ehetetlen vagy nekik nem ízlő részeket, csontot, szálkát, tojáshéjat, ill. teli szájjal fröcsögnek, köhögnek, böfögnek.
Tehát sem az alapanyag, sem az elkészítés ill. fogyasztás módja nem egeszséges. Fokozottan nem ajánlott.
Nekem kétszer volt ételmérgezésem Kínában, és egyszer végigf*stam egy egész hónapot (ez nem biztos, hogy a kaja miatt volt).
Lecsót tessék nyomatni, meg hurkát kovászos ubival. d-(^_^)z
2009-12-28 00:43
Na, még egy nagyokos...
"hanem rövid ideig párolják vagy pirítják, félig nyers marad, így a vitaminok mind megmaradnak"
Kívánom neked, hogy egyél annyi félig főtt krumplit, rizst meg húst, amennyit én ettem.
Napi háromszor, fél éven át.
Váljék "egészségedre".
Villámválasz: én baromi sok dagadt kínait láttam. Az elhízás nagyobb gond, mint nálunk. Jártál te valaha Kínában? Egyáltalán tudod, mi az, hogy Kína?
Támaszthatnál igényeket magaddal szemben is, mert itt nagyot koppantál.
---
Erős idegzetűek beírhatják a google-ba, hogy "china cannibalism" vagy "foetus soup".
A kínai aztán tényleg "az egyik legnormálisabb világkonyha"... Ja.
Hű van amit minden =)
Elször a kérdésre válaszolok. Attól függ melyikre érted. Magyaroszágon nem, és úgy vélem Európában sem, bár bizonyosan egészségesebb, mint más gyorséttermi ételek. Kínában a legtöbb helyen egészségesen főznek, de ott is vannak a köznép számára kialakított éttermek, amik természetesen nem annyira a minőségre, mint ízre összpontosítanak. Másrészt teljesen máshogy főznek kint, mint itt. Sok európai embernek a gyomra sem bírná.
Kínában is akadnak kövér emberek. Többen is, mint gondolnád. De ez természetes. Mindenhol vannak. Viszont többségük nem azért vékony, mert egészségesen étkeznek, hanem a rendszeres étkezésnek köszönhetik. Egy felnőtt ember kínában naponta átlagban hatszor eszik. Persze nem akkora mennyiséget, mint az európaiak. Ezáltal az anyagcseréjük folyamatosan mozgásban van.
Kínai temető nincs Magyarországon. Nem véletlenül. A kínaiak haza mennek meghalni. Ha balesetben vagy egyéb váratlan esemény során hunynak el a holttesteket haza szállítatják. Másrészt nem olyan rég vannak kínaiak az országban, akik itt élnek pedig még nem olyan idősek, hogy meghaljanak.
Egyébként elenyésző a kínai emberek száma magyarországon, többségben vietnámiak vannak és más ázsiai nemzetiségek.
ha finom, házilag elkészíthető és egészséges ázsiai/kínai kaját szeretnétek, akkor ajánlom nektek a zöldséges pirított tésztát amit a következőképpen készítek el:
- wokban egy kevés mogyoróolajon (fontos, hogy ne olivát és egyéb olajat használjatok, mert elég nagy hőfokon dolgozunk) megpirítok két gerezd fokhagymát egy kevés gyömbérrel, apróra vágva, közben felrakom a tésztát főzni (fontos, hogy ázsiai tésztát vegyetek, és ne főzzétek meg teljesen)
- répát, bambuszt, brokkolit, egyéb zöldségeket ízlés szerint összepárolok a fokhagymás gyömbéres keverékkel, amikor a tészta kész, félrerakom egy tálba (nem baj, ha még nyers marad kicsit)
- a wokba beleöntöm a tésztát, rakok rá édes szójaszószt (sósat is lehet, az édessel szerintem finomabb), átforgatom, ráöntöm a zöldségkeveréket és pár percig átforgatom
- a végén az egészre csepegtetek egy kevés szezámolajat, tényleg csak keveset mert nagyon erőteljes az íze
nagyon tudom ajánlani a Vámház körúton található ázsiai boltot, rengeteg féle hozzávaló van, mindenből több féle, szójaszószt például csak ott érdemes venni, a Tescoban, ilyen helyeken kapható elég rossz minőségű, és ráadásul a bolt nem is drága.
kínai/vietnami/thai kaját sokkal egyszerűbben is ki lehet hozni otthon és egészségesebb is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!