Amerikában milyen kajákat ismernek a gyors ételeken kívül?
Itt nyilván nem a hamburger, hotdog vagy a gyros-ra gondolok. Olyanra gondolok, hogy például ismerik-e a húslevest, a töltött paprikát, rakott krumplit, brassóit, oldalast, tepsis krumplit, kakaós csiga, lekváros bukta...
Ezeken kívül miket (nem)ismernek még?
Szerintem ott főként az olasz és mexikói kaják vannak előtérbe. Írnám a kínai vagy thai kajákat is, de szerintem olyat ritkán esznek éttermen kívül, otthon elkészítve.
Hogy miket nem ismernek? Rengeteg olyan étel van amit mi sem ismerünk. Napokig lehetne sorolni.
Húslves: igen
töltött paprika, rakott krumpli, brassói: tipikusan magyar ételek, magyar ízvilág, Nyugat-Európában sem ismerik
tepsis krumpli: ez már nekik is eszükbe jutott :)
kakós csiga, lekváros bukta: ilyet nem láttam, de rengeteg, hasonló kategóriába tartozó péksütit igen
ismerik: fánk, bagel (ebből naggyon finom a szendvics), több tengeri bigyót esznek, sokkal jobbak az átlag húsok, mexikói kaják, plusz ugye mindenki viszi a saját ízeit...
Nekem van jópár amerikai szakácskönyvem, ebből azért számomra látszik, hogy elég sokféle ételt ismernek (mert miért ne ismernének?), vannak saját jellegzetes ételeik, illetve olyanok, amiket már sajátként tartanak számon, bár máshonnan kerültek be.
Na most, amiket te felsoroltál, azok javarészt itthon ismertek csak abban a formában, amire te gondolsz. Természetesen húslevest esznek Amerikában is, bár kicsit máshogy készítik, mint ami nálunk a tipikus, hagyományos húsleves.
Ami mondjuk például egy népszerű ételtípus, az a casserole, nem tudom, magyarra hogy fordítják, ezeket angol nyelvű receptkönyvekből szoktam kikeresni, de ezek ilyen rakott dolgok általában, tűzálló tálban megsütve. De nagyon sok helyi jellegzetesség is van, pl. mások a megszokott, közismert ételek a déli államokban, mint északon, stb. Nekem pl. ilyenek vannak egy déli jellegű szakácskönyvemben, mint
kukoricás csirkeleves
krumplileves
káposztaleves
casserole minden mennyiségben (pl. batátás, vegyes zöldséges, zöldbabos, brokkolis-rizses, stb.)
"chicken supreme"
különféle sült húsok (csirke, marha, sertés)
meatloaf (ez kb. olyan, mint az egybefasírt)
barbeque
éééés találtam töltött paprikát is :D (zöldpaprika, rizzsel, darálthússal, hagymával töltve, paradicsompüré is van benne, szóval ez eléggé hasonlíthat a magyar változathoz).
No, az a szakácskönyv, amiből ezt néztem, elvileg tipikusan olyan ételeket sorol fel, amiket az USA déli részén élő emberek ismernek, szeretnek.
De itt van még ezen kívül a mac and cheese, amit szerintem nincs amerikai, aki ne ismerne, ezt általában sajtos makaróninak fordítják, bár ahhoz nem sok köze van, amit mi ilyen néven ismerünk. A tésztája inkább a szarvacska tésztára hasonlít, ott "elbow macaroni"-nak hívják, tehát egy rövid, hajlított csőtészta. Ehhez készítenek egy sajtos mártást, és jénaiban, tepsiben megsütik.
Szóval ügyesen titkolhatják, hogy miket sütnek-főznek otthon. A google-ban lekértem az amerikai ételeket, és bizony csupa-csupa tésztás, itthon is ismert mekis-jellegű kaják jöttel elő.
Talán ez a kivétel, nézzétek meg!
:))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!