Mi az, amit hungaikumnak hisznek, de nem az? Milyen fontos dolgokról lehet kérdezni hungarikumok téma kapcsán emberektől egy műsorhoz?
Sok mindenről be lehet bizonyítani, hogy más eredetű, mint hittük, ha jól utánajárunk. De minek?
Orosz eredetű a Túró Rudi, de valószínűleg egy országban sem lett olyan széleskörűen népszerű, mint nálunk. Magyarországon nincs ember, aki ne ismerné. Az oroszoknál kétlem, hogy minden egyes ember ismerné az ő hazai rudijukat.
A törököknél van hasonló étel, mint a lecsó, meg a Balkánon sokfelé, de PONT olyan, mint a magyar nincs, én még nem láttam/ettem. Igaz ez a töltött káposztára, sokfelé van, lengyeleknél is, de ÉPPEN olyan mint a miénk nincs sehol. A részletekben van a lényeg.
A saslikot pl. számtalan nép tartja nemzeti eledelének, a Balkántól a Kaukázusig, Oroszországig. Pedig alig van különbség köztük.
Gyümölcspárlat sem magyar találmány, de a pálinkafőzésnek, készítésnek, fogyasztásának a kultusza, ebben a formában miránk jellemző leginkább. És így tovább.
A hungaricum nem azt jelenti, hogy mi találtuk ki, és sehol máshol nem létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!