Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Hogyan kell kumiszt készíteni?

Hogyan kell kumiszt készíteni?

Figyelt kérdés
A Révai lexikonban van a következő leírás: 10 kl. sovány tej,4200 g. víz,175 g. nádcukor,78 g. tejcukor 16-18 g. friss sörélesztővel 37°-on 2 óra hosszat áll, mialatt 5-6-szor meglóbáljuk. Az erjedt tejet óvatosan pezsgős üvegekbe fejtik, patentzárral látják el és 12°-os pincében tartják el. Hat napig is eláll; a 3. napon legkellemesebb. Mekkora mennyiség a 10 kl?
2013. aug. 23. 12:22
 1/6 Shai-Hulud ***** válasza:

A kumisz lótejből készül:

[link]

[link]

2013. aug. 23. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Kiloliter, bár ez így hülyeség.


"Harmadik osztályban, miután már megismerkedtek az alapegységekkel, azok törtrészeivel és többszöröseivel, rendszerezhetjük a tanultakat:

ml < cl < dl < l < dkl(dal) < hl < kl"


[link]

2013. aug. 23. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Gyerekek! Én saját magamnak szeretném elkészíteni, gyakorlatias válaszokat kérnék!!!!!!!!!!!!!!
2013. aug. 23. 20:57
 4/6 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

"A művelet a lovak fejésével kezdődik. Jó esetben 3-4 liter tejet is leadhat a kanca. A nyers tejet 10:3 arányban az oltóanyaghoz keverik, köpülik, majd legalább másfél órán keresztül mozgatják a tömlőt, hogy a kumisz jól összekeveredjen az oltóanyaggal.

Oltóanyagként korábban erjesztett kumiszt, vagy előző évben eltett, szárított, már por alakú kumiszszármazékot használnak.

Így egy nap múltán enyhén savanykás ízű fiatal vagy gyenge kumiszt kapnak. Bőrtömlőkben vagy faedényekben még egy napig erjesztik.

A tömlőket rendszerint lóbőrből vagy marhabőrből készítik. Űrtartalmuk 70-250 liter között van. A legnagyobbakat 5 ló bőréből varrják össze. A kikészített, összevarrt tömlőket további eljárásoknak vetik alá, hogy alkalmasak legyenek a kumisz tárolására.

Így erősen habzó és a gyümölcsészterekre emlékeztető szagú, gyengén alkoholos, ún. közepes erősségű kumiszt nyernek. További 3-5 napos erjesztéssel hígan folyó, savanyú ízű erős kumisz állítható elő. Az eredeti kumisz mikroflórája pálcika alakú tejsavbaktériumokból és élesztőkből áll. A kumiszra jellemző, hogy fehérjéi igen finomra eloszlott állapotúak. Íze, illata és állománya az íróra emlékeztet. A nagy cukortartalmú lótej kierjesztésével nyert termék szén-dioxidban gazdag, frissítő hatású."

[link]

2013. aug. 23. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Én kostoltam a kumiszt 2-szer is. Olyan íze van mint a hányadéknak. De most komolyan.
2013. szept. 11. 06:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Gyomorban is vannak bizonyos baktériumok amelyek beindíthatják az erjedést. Lehet amit te ittál az pont ilyen eljárással készült,oltott vagy erjesztett kumisz .

Azért volt hányadék íze. Amúgy nem tudom nem ittam még..

2013. szept. 22. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!