Tudnátok igazi magyar ételeket mondani?
hús leves ,somlói galuska , töltött káposzta , borsó főzelék , madár tej ,
előétel : libatepertő ,
"hús leves ,somlói galuska , töltött káposzta , borsó főzelék , madár tej ,
előétel : libatepertő ,"
Töltött káposzta - török;
libatepertő - zsidó étel. de attól még finomak!
A töltött káposztának a szláv népeknél is hagyománya van. Eleve a káposzta szó szláv eredetű. Lengyelül a káposzta szó kimondva: kápusztá. Az meg, hogy a húsleves magyar étel lenne, elég mókás feltételezés.
De ami tényleg magyar, az a rengeteg főzelék. Arra lehet büszkének lenni.
A húsleves még a németeknél is ugyanolyan, szerintem egyik nemzetnek sem a sajátja. Persze lehet variálni ilyen esetekben, hogy újházy-tyúkhúsleves meg jókai-bableves, az már "magyar" hiába van a világon minden 2. országban húslevese meg bablevese:)
Egyébként hideg előétel:
szalámi/kolbász kóstoló magyar fajtákból
Leves:
Gulyás, palócleves (gundel "találmánya")
Meleg előétel:
hortobágyi húsos palacsinta (sokszor tálalják előételként), sült libamáj
Főétel:
Pörkölt, paprikás, tokány, főzelékek
Desszert:
Somlói, mákos guba (ez elvileg hungarikummá lett nyilvánítva, annak ellenére hogy német-és lengyelországban is "őshonos"), zserbó, gundel palacsinta, dobos torta, rigó rajncsi, rákóczi túrós, vörösmarty kocka
Egyéb:
Lecsó, lángos,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!