Mi a "titka" ennek a kínai csípős levesnek?
Nagyon szeretem a kínai konyhát. Rendszeresen látogatok egy kínai éttermet és szívesen főzök énis otthon. Van egy bizonyos csípős leves, amit imádok, hl-rel megtudnák enni belőle. Már kérdeztem az étteremben is, de azt mondták titok.
Na a lényegre térve. A levs nagyon sűrű, szinte olyan mind a , bocsánat a kifejezésért, de olyan mind a takony, nagyon érdekes az állaga.
A zöldség, hús, stb. arra már rájöttem, de soha nem találtam el az állagát.
Mitől lehet olyan? :) Előre is köszi!
Egyszóval: keményítőt használnak
"HOZZÁVALÓK (1 főre)
Zúzott erős paprika (az Erős Pista tökéletes)
Napraforgóolaj
Fokhagyma (2-3 gerezd)
Bors (őrölt – fehér/fekete is jó)
Só
Étkezési keményítő (kínai, de jó a kukorica, burgonyakeményítő is)
1 tojás
Sárgarépa
Fafüle gomba
Tofu
Bambusz
Szójabab-csíra
Füstölt/ sült/ főtt hús (lehetőleg kacsamell)
Víz
Ecet (10%-os a legjobb)
Na-glutamát (kínai só)
ELKÉSZÍTÉS
1. Felaprítjuk egészen kis darabokra (kb. 3x3x3mm) a FOKHAGYMÁT, a SÁRGARÉPÁT, a FAFÜLE GOMBÁT, a BAMBUSZT, a TOFUT és a HÚST.
2. Felverjük enyhén a TOJÁST.
3. Feloldunk kb. 2 evőkanál KEMÉNYÍTŐT legalább háromszor annyi vízben.
4. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT (kb. 4 cl). Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hőfok veszélyes lehet.
5. Beleöntjük a nem túl forró olajba az ERŐS PAPRIKÁT és a FOKHAGYMÁT. Enyhén átsütjük (gyors folyamat, a fokhagyma könnyen eléghet!). Ezt a keveréket kiöntjük egy tányérba.
6. Elmossuk a wokot.
7. VIZET forralunk a tiszta wokban.
8. A forró, de még nem zubogó vízbe beleöntjük a felaprított SÁRGARÉPÁT, a FAFÜLE GOMBÁT, a BAMBUSZT, a TOFUT (ezt el is hagyhatjuk) és a HÚST. Néhány percig (kb. 3) kevergetjük. Közben sózzuk, borsozzuk, de mindig csak „keveset”.
9. Lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt, majd egy csipet Na-glutatmátot.
10. Belekeverjük a FELVERT TOJÁST. Gyorsan, körkörösen kavargatjuk, hogy a tojás szép, hosszúkás legyen, ne pedig darabos.
11. A levest hozzáadjuk az erőspaprika-fokhagyma-olaj trióba.
12. Általában a végén kerül bele az ECET, ízlés szerint. Lehet korábban is beletenni az ecetet.
13. KÉSZ, LEHET TÁLALNI!
TIPPEK
A felhasznált hús lehet tetszőleges állaté.
A szárított fafüle gombát meleg (de nem forró) vízbe kell áztatni kb. 15 percig, mielőtt bármilyen akcióba lendülnénk vele.
A Na glutamátot ez esetben akár el is hagyhatjuk – az ízek itt rendkívül erősek, intenzívek."
forrás: [link]
"A titkos összetevő: semmi. A dolgok attól válnak különlegessé, hogy annak gondoljuk őket."
Bár itt gombóclevesről van szó.
Nem tudom, hogy a miso levesre gondolsz-e, de ha igen akkor így kell elkészíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!