Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Ezek itt mind magyar ételek?

Ezek itt mind magyar ételek?

Figyelt kérdés

Halászlé, töltött káposzta, babgulyás, töltött paprika, hurka, kolbász.

Úgy tudom, hogy ezek kimondottan magyar ételek. Azok, vagy csak rosszul tudom? És milyen magyar ételek vannak még?


2013. ápr. 15. 13:27
1 2
 11/18 nagyhus ***** válasza:
91%

Aki ennyire sötét, az ne írjon hozzá, csak olvasgasson.....


A brassói hogyne lehetne magyar? Tudod hol van Brassó?

Erdély délkeleti részén, a Kárpát-kanyarban, a Barcasági-medencében fekszik, a Cenk hegy lábánál.

Eszedbe jut valami a Trianon szó hallatán?

2013. ápr. 15. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:

Jaj utolsó már megint hetet-havat összehordasz:)

Ezért írtam oda, hogy nem tudom hogy melyik 100%ra magyar, de attól hogy más nemzetek is főznek bizonyos ételek nem lesz más származású. ostoba.

2013. ápr. 15. 14:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
Mármint utolsó előtti
2013. ápr. 15. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 nagyhus ***** válasza:
vettem :)
2013. ápr. 15. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 A kérdező kommentje:
Éééés tényleg egymásnak ugranak itt az emberek. Hát valami elképesztő..:D
2013. ápr. 15. 15:54
 16/18 anonim ***** válasza:

81%-os, ne idegeld magad. Nekem is német párom van, 100%-osan egyetértek azzal, amit írtál: ezek többsége nem magyar, hanem MAGYAROS étel.

Nincs ezzel semmi gond, de tudjunk már különbséget tenni.


Nem vagyok táplálkozásszakértő, sem szakács, nem értek az ételek eredetéhez, de hurka, kolbász, töltött káposzta sőt halászlé is ugyanúgy van a németeknél, és valóban mindet tradicionálisnak tartják ők is.


Szilvásgombóca, lecsója és tyúkhúslevese is van körülöttünk minden népnek (ez utóbbit a németek simán esküvői levesnek hívják:). Na mindegy, nem ragozom. Biztosra veszem, hogy pl. a szláv konyhában is sok általunk echte magyarnak tekintett étel megtalálható hagyományosként.


Szerintem hülye kérdés, hogy egy étel magyar-e. A hangsúly inkább azon van, hogy hagyományos és magyaros. De magyarrá nem ez teszi. Egyáltalán mi az, ami magyar? Amit magyarországon találtak fel, amit csak itt fogyasztanak és ismernek? Vagy az is magyarnak számíthat, ami pici eltéréssel ugyan, de más népeknél is létezik? Magyar az, ha valamit másoktól vettünk át, de évszázadokkal ezelőtt, és szerves része a konyhánknak? pl. lángos, kürtőskalács?


Na ezért nem bonyolódok én ilyen kijelentésekbe...

2013. ápr. 15. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 mustafa33 ***** válasza:

Előző, az a magyar étel, amit hagyományosan evett a magyar nép. Attól még lehet ugyan annak a variációja más népnek is a sajátja. A németek minden káposztát és kelt gombócot sajátjuknak tartanak. De egy cseh neked menne, ha azt mondanád, hogy a knédli nem cseh hozzá a dinsztelt káposta és a sült tarja vagy oldalas. Pedig az is ugyanúgy német is. Mond egy lengyelnek, hogy a bigos az ő káposztájok, mert hogy a székelygulyás is olyan. A hurka az bizony magyar, van hasonló máshol is (a tótok krumplival is csinálják) de maga a neve is magyar (húr = bél = véres húrka, kásás húrka, májas húrka...edbből lett hurka) és hurky az szlovákul is, esetleg jaternice de az csehizmus (játra = máj csehül, nem szlovákul, úgy pečeň lenne).

Száraz kolbászt ettem a grúzoknál mint grúz ételet. Mond egy németnek, hogy a wurst nem német.

Egy biztos, a mi konyhánk nagyon hasonló a habsburg birodalom országainak konyhájához. A peremeken viszont törvényszerű a szomszédos konyhák hatása. A töltött káposzta litvániától, lengyleken át (golubki), tótokon (plnená kapusta, holúbky), magyar, szerb, bolgár (szarma), török, perzsa... tovább nem tudom ismerik e, de talán indiában is. Csak a fűszerezés más és a hús fajtája (vallási okokból), esetleg a kása is (rizs, árpa, köles....).

Viszont idegen nekűnk a tenger melléki konyha akár északi akár déli.

De monható magyarnak a tejfeles főzelékek sora is. A főzött húsokat is a történészek szerint mi terjesztettük el európában. Na nem mi fedeztük fel, csak elhoztuk keletről. A vagdalt húsokat is, a gombócokat keletről hoztuk ( a mongolok bóc-ja). A kenyér általunk kedvelt cipó formája is a mi specialitásunk volt a középkorban. Mára ezek az ételek áthatásokkal keveredtek, csak az elkészítés módja és az ízvilág maradt jellegzetes egyes népek konyhájára.

2013. ápr. 15. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 mustafa33 ***** válasza:
Akik kint élnek hosszabb idejig külföldön, azok jönnek rá mi is igazából a magyar étel. Az ami elkezd nekik hiányozni a második évben. Aztán elkezdik keresni a hozzávalót, de nincs. Estleg találnak hasonlót a lengyel boltban. Például a tehén túrós, a juhtúrós, a mákos ételek, a tejfölös főzelékek és egyebek, ők tudják mi hiányzik odakint.
2013. ápr. 15. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!