Fehér réteg borítja be a háziszalámit. Eltávolítani nem tudom. Lehet hogy penész? Vagy fagy? Mi a teendő?
Ha padláson, vagy hűvös kamrában szellős helyen van felakasztva, és ott találod a fehér penészt, akkor az igen, valószínű, hogy nemes penész, nincs vele dolgod.
Ha ez a szalámi a hűtőben van, és ott találtad rajta, akkor a helyedben a husit kikapnám a bőréből, átgyúrnám ha kell valami fűszerekkel, és nagyon gyorsan kisütném gombócok formájában. Ugyanis ez esetben a fehér penészből hamarosan zöld lesz, és utána a szalámi már ehetetlen.
Bízzunk benne, hogy valóban nemes penész.
A másik variációt csak azért írtam, mert amikor én kaptam egy jó nagy szál füstölt háziszalámit, panelban csak hűtőbe tudtam tenni. Ami azon megjelent fehér penész 3 hét után, az egyáltalán nem volt "nemes".
Mivel a kérdező azt írja, hogy háziszalámi, és nem tudjuk, hol tárolta, nekem rögtön ez az emlék jött elő.
A nemes penész esélye a házi szalámin, kb. annyi, mint a trójai falónak az epsoni derbyn...
A felületi penészt azonnal dörzsöld le tiszta száraz ruhával, és próbálj a helyiségbe minél több levegőt juttatni! Egy ventillátor segíthet az ügyön.
Ha már nem jön le, akkor sajnos kuka, mert a húsba hatolt gomba tömlők érdekes mutatványokra képesek.
A hőmérsékletet próbáld 10 fok közelében tartani, mert a legtöbb gomba melegigényes.
Igazából látni kellene. Mikori töltés, meddig volt füstölve, stb.
A penésszel az a gond, hogy sok fajtája toxinokat termel, és ha látszólag el is tűnt, a méreganyagok ottmaradnak. Többek között májrákot tudnak okozni (változatos, hogy mit, fajtára jellemző).
Én nem enném meg, még ha jó is az íze, esetleg bevizsgálás után.
Úgy általában: Szódabikarbonátos bedörzsölés a romlásnak indult hús kellemetlen mellékízét is átveszi.- Háborúban, mikor nem volt meg a hűtőlánc, minden husi bűzlött, zöldült. Trisós, bikarbonátos lében átmosták és gyorsan felhasználták, megették. Ezek az emberek ma is itt vannak köztünk. Nem kell betojni. Májrákot a fekete színű penésztörzsek toxinjai okozhatnak. (Tele velük a bolti vöröshagyma: vágj egyet ketté, hagyd ott pár napra tenyészni és meglátod...) A zöldpenész toxinja szimplán a mennyiségtől függően kinyír pár májsejtet és kész. A máj gyorsan regenerálódó szerv. Arra van tervezve, hogy kiszűrje a mérgeket mielőtt azok bejutnak sokkal kritikusabb helyekre...
Vannak specilális, fehér, sárga, zöld penészek is, amik nagyon mérgező toxint választanak ki, de otthon ritkák, mint a fehár holló - én nem tartanék tőle. Ha fehér, akkor sokkal nagyobb az esélye a nemespenésznek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!