Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Milyen egy arab vacsora?

Milyen egy arab vacsora?

Figyelt kérdés

vendégek jönnek hozzánk, és arab vacsorát szeretnénk felszolgálni.

Mi legyen a menü?

És milyen étkezéssel kapcsolatos szokást illene betartanunk?


2009. aug. 24. 22:19
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Eloetelnek barmilyen krem: tahini,humusz, padlizsankrem

Foetelnek: kebab, tolottt szolo level, kofta,szambuszek, rizs akar tobb fele is

Deszertnek: esetleg ha tudsz venni basboosat meg kunafat

Legyen az atalon a rizshez kanal, mert nem az erosseguk a villaval eves ;)

2009. aug. 24. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
ja igen az elotelhez, lapos pita szeru kenyer
2009. aug. 24. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
92%
Es tegyel ki sok szalvetat, mert nincsen nagyon olyan etel amit nem tomnek a szajukba kezzel :)
2009. aug. 24. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:

Az arab vacsorát magyar barátainknak adnánk.

De már én is hallottam, hogy mindent kézzel esznek egyébként az arabok.

2009. aug. 24. 22:50
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Az elozo vagyok!

Hat azert ezeket a kajakat az igazi hozzavalok nelkul, eleg nehez jora megcsinalni. Meg egyik masik amugy is eleg pepecs munka.

Latom anyos mennyit szorakozik egyikkel masikkal.

Az arab vendeglok is bizonyos cuccokat, kinntrol hozatnak meg.

2009. aug. 24. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Van egy afgán szakácskönyvem, egy angol vagy amerikai séf írta aki sokat élt Afganisztánban és lefordították magyarra, ill. úgy vannak elkészítve az ételek hogy itthon is megvásárolhatóak a hozzávalók, nincs bennük cápauszony meg ilyesmi, elég egyszerűek :) Most nincs időm, de holnap majd kiírok belőle egy-két receptet. Már én is főztem belőle és jól sikerült :)
2009. aug. 24. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Utsó vagyok, akkor írom a recepteket. Írok minden fogásra két receptet, ha egyik sem tetszik írj nyugodtan, nézek majd mást. Szóval:

1. Afgán húsleves: 1 éjszakán át hideg vízbe áztatunk 1/2 csésze sárgaborsót és u.ennyi zöld feles borsót (1 csésze=2,5 dl). Másnap az áztatólével és 2-3 csésze vízzel, ízlés szerinti mennyiségű sóval puhára főzzük. 1 közepes vöröshagymát finomra vágunk, 1/2 dl forró olívaolajon megpirítjuk, hozzáadunk 30 dkg kockákra vágott marhahúst, 1 kiskanál pirospaprikát, sót, két csésze vizet. Amikor félig megpuhult, 1-2 szem közepes méretű, felkockázott burgonyát és 1 szál szintén kockákra vágott sárgarépát teszünk bele. Ha elfövi a vizet, pótolni kell. Amikor az egész készre főtt, hozzáadjuk a borsót a levével együtt.


2. leves húsgombóccal: 1 éjszakán át hideg vízbe áztatunk 1/2 csésze sárgaborsót és u.ennyi zöld feles borsót és u.ennyi száraz barnababot. Másnap 1 nagy lábasba 1/2 csésze riszt teszünk + a beáztatott borsót, babot, sót és 4 csésze vizet, beleszámítva az áztatólét is és puhára főzzük. Összekeverünk 25 dkg darált marhahúst, sót, pirospaprikát, borsot és 2,5 cm átmérőjű gombócokat formálunk. Serpenyőben olajat forrósítunk és üvegesre pirítunk 1 finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadunk 2 csésze vizet, 1/4 csésze paradicsompürét majd a gombócokat és beforraljuk. Ezután összekeverjük a megfőtt rizzsel, babbal, borsóval, hozzáadunk 2-3 csésze vizet és összemelegítjük. kapossal, telföllel ízesíthető.


3. Kabuli kebab: 1 kg darált birkahúst (lehet sertés és marhahús keverékével helyettesíteni) összegyúrunk 2 tojással, 1/2 teáskanál őrölt borssal, u.ennyi őrölt korianderrel, u.ennyi őrölt kardamonnal és kevés sóval. Fél órát hideg helyen állni hagyjuk. Ezután tenyérnyi, ujjnyi vastag pogácsákat formálunk belőle és forró olajban mind2 oldalát barnára sütjük. 1 liter yoghurtot 1 óra hosszat lecsurgatunk (de tejföl is jó, azt nem kell csurgatni), 1-2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük, ezzel és friss paradicsommal, lepénykenyérrel tálaljuk.


Most mennem kell, de holnap folytatom.

2009. aug. 26. 23:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

No akkor folytatom:


4. húslabda rizzsel és joghurttal: 3/4 kg darált birkahúshoz két apróra vágott, (olíva)olajon üvegesre pirított hagymát adunk, valamint 2 teáskanál koriandert, 1 tk pirospaprikát és ízlés szerint sót. Összekeverjük és 2 cm-es labdákat formálunk belőle. Forró olajban átsütjük, majd kivesszük őket. A maradék olajban 1 apróra vágott hagymát üvegesre pirítunk, felengedjük kevés vízzel és 2 dl paradicsomlével. Beletesszük az elősütött húsgombócokat és készre pároljuk. Főzzünk rizst. Tálaláskor halmozzuk a rizst egy tálra, tetejére öntsünk tejfölt (vagy lecsepegtetett joghurtot) és rá szedjük a paradicsomos húsgolyókat.

(Ezt szoktam főzni, nagyon fini :)


5. Baklawa: Összekeverünk 3 csésze lisztet, 1/4 csésze margarint, 2 tojást és 1 csésze hideg vizet. Összedolgozzuk és 12 db diónyi cipócskát formázunk belőle. beolajozzuk, 20 percig pihentetjük. Egy sütőedényt (min. 5 cm-es oldala legyen) beolajozunk. A cipókat réteslap vékonyságúra kinyújtjuk, a nyújtáshoz kukoricakeményítőt használunk. Ledarálunk 1 cs pisztáciát és 2 cs diót. 3 tésztalapot megolajozva a sütőedénybe rakunk, erre jön a dió+pisztácia 1/3-a. Újra 3 lap, újra dió+pisztácia, majd a tetejére 3 lap. Éles késsel 4 cm-es csíkokra vágjuk, majd keresztbe. Sütőben 350 fokon 35-40 percig sütjük, amíg halványbarna nem lesz. Szirupot készítünk 1 cs cukorból, 1/2 cs vízből, 1/4 kanál sáfrányból és 1/2 kanál kardamonból. Sűrűre főzzük, majd a megsült, forró tészta tetejére öntjük. végül pisztáciát szórhatunk a tetejére.


6. Elefántfül: tálban felverünk 3 egész tojást, hozzáadunk 1 csipet sót, 1 evőkanál cukrot, 2 ek olívaolajat, 1 csésze tejet. jól összekeverjük, végül hozzáadunk 4 cs lisztet. Liszetzett deszkán összedolgozzuk, hogy sima és rugalmas legyen. Ha szükséges, nagyon kevés vizet adunk hozzá. Tömör tésztát kell kapni, mint a kenyértészta. Kis adagokat veszünk el belőle és réteslap vastagságúra nyújtjuk. Serpenyőben forró olajon ezek mind2 oldalát világosbarnára sütjük. Szirupot készítünk 1 cs cukorból és 1/2 cs vízből (5 percig főzzük). 1-1 kanállal a megsült tésztákra teszünk és porcukorral, pisztáciával beszórjuk.

2009. aug. 27. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

A szokásokról azt írja ez a könyv, hogy a padlón étkeznek, amelyre terítőt vagy szalvétát terítenek le, erre rakják az edényeket. Kézzel esznek, a kézmosásra külön tálat készítenek elő. Italuk az erős fekete tea, amit jóval az étkezés után fogyasztanak. Ezen kívül volt arab tanárom még annyit mesélt, hogy a férfiak a szobában esznek, a nők pedig a konyhában, miután kiszolgálták a férfiakat, mert a hagyomány szerint nem ülhetnek egy asztalhoz velük. Bár gondolom ezt a szokást nem akarjátok majd követni ;P


Remélem jól sikerül majd a vacsi, esetleg írd meg itt milyen volt! :)

2009. aug. 27. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Sztem használni fogom a recepteket.

2009. szept. 2. 22:47

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!