Milyen egy arab vacsora?
vendégek jönnek hozzánk, és arab vacsorát szeretnénk felszolgálni.
Mi legyen a menü?
És milyen étkezéssel kapcsolatos szokást illene betartanunk?
Eloetelnek barmilyen krem: tahini,humusz, padlizsankrem
Foetelnek: kebab, tolottt szolo level, kofta,szambuszek, rizs akar tobb fele is
Deszertnek: esetleg ha tudsz venni basboosat meg kunafat
Legyen az atalon a rizshez kanal, mert nem az erosseguk a villaval eves ;)
Az arab vacsorát magyar barátainknak adnánk.
De már én is hallottam, hogy mindent kézzel esznek egyébként az arabok.
Az elozo vagyok!
Hat azert ezeket a kajakat az igazi hozzavalok nelkul, eleg nehez jora megcsinalni. Meg egyik masik amugy is eleg pepecs munka.
Latom anyos mennyit szorakozik egyikkel masikkal.
Az arab vendeglok is bizonyos cuccokat, kinntrol hozatnak meg.
Utsó vagyok, akkor írom a recepteket. Írok minden fogásra két receptet, ha egyik sem tetszik írj nyugodtan, nézek majd mást. Szóval:
1. Afgán húsleves: 1 éjszakán át hideg vízbe áztatunk 1/2 csésze sárgaborsót és u.ennyi zöld feles borsót (1 csésze=2,5 dl). Másnap az áztatólével és 2-3 csésze vízzel, ízlés szerinti mennyiségű sóval puhára főzzük. 1 közepes vöröshagymát finomra vágunk, 1/2 dl forró olívaolajon megpirítjuk, hozzáadunk 30 dkg kockákra vágott marhahúst, 1 kiskanál pirospaprikát, sót, két csésze vizet. Amikor félig megpuhult, 1-2 szem közepes méretű, felkockázott burgonyát és 1 szál szintén kockákra vágott sárgarépát teszünk bele. Ha elfövi a vizet, pótolni kell. Amikor az egész készre főtt, hozzáadjuk a borsót a levével együtt.
2. leves húsgombóccal: 1 éjszakán át hideg vízbe áztatunk 1/2 csésze sárgaborsót és u.ennyi zöld feles borsót és u.ennyi száraz barnababot. Másnap 1 nagy lábasba 1/2 csésze riszt teszünk + a beáztatott borsót, babot, sót és 4 csésze vizet, beleszámítva az áztatólét is és puhára főzzük. Összekeverünk 25 dkg darált marhahúst, sót, pirospaprikát, borsot és 2,5 cm átmérőjű gombócokat formálunk. Serpenyőben olajat forrósítunk és üvegesre pirítunk 1 finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadunk 2 csésze vizet, 1/4 csésze paradicsompürét majd a gombócokat és beforraljuk. Ezután összekeverjük a megfőtt rizzsel, babbal, borsóval, hozzáadunk 2-3 csésze vizet és összemelegítjük. kapossal, telföllel ízesíthető.
3. Kabuli kebab: 1 kg darált birkahúst (lehet sertés és marhahús keverékével helyettesíteni) összegyúrunk 2 tojással, 1/2 teáskanál őrölt borssal, u.ennyi őrölt korianderrel, u.ennyi őrölt kardamonnal és kevés sóval. Fél órát hideg helyen állni hagyjuk. Ezután tenyérnyi, ujjnyi vastag pogácsákat formálunk belőle és forró olajban mind2 oldalát barnára sütjük. 1 liter yoghurtot 1 óra hosszat lecsurgatunk (de tejföl is jó, azt nem kell csurgatni), 1-2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük, ezzel és friss paradicsommal, lepénykenyérrel tálaljuk.
Most mennem kell, de holnap folytatom.
No akkor folytatom:
4. húslabda rizzsel és joghurttal: 3/4 kg darált birkahúshoz két apróra vágott, (olíva)olajon üvegesre pirított hagymát adunk, valamint 2 teáskanál koriandert, 1 tk pirospaprikát és ízlés szerint sót. Összekeverjük és 2 cm-es labdákat formálunk belőle. Forró olajban átsütjük, majd kivesszük őket. A maradék olajban 1 apróra vágott hagymát üvegesre pirítunk, felengedjük kevés vízzel és 2 dl paradicsomlével. Beletesszük az elősütött húsgombócokat és készre pároljuk. Főzzünk rizst. Tálaláskor halmozzuk a rizst egy tálra, tetejére öntsünk tejfölt (vagy lecsepegtetett joghurtot) és rá szedjük a paradicsomos húsgolyókat.
(Ezt szoktam főzni, nagyon fini :)
5. Baklawa: Összekeverünk 3 csésze lisztet, 1/4 csésze margarint, 2 tojást és 1 csésze hideg vizet. Összedolgozzuk és 12 db diónyi cipócskát formázunk belőle. beolajozzuk, 20 percig pihentetjük. Egy sütőedényt (min. 5 cm-es oldala legyen) beolajozunk. A cipókat réteslap vékonyságúra kinyújtjuk, a nyújtáshoz kukoricakeményítőt használunk. Ledarálunk 1 cs pisztáciát és 2 cs diót. 3 tésztalapot megolajozva a sütőedénybe rakunk, erre jön a dió+pisztácia 1/3-a. Újra 3 lap, újra dió+pisztácia, majd a tetejére 3 lap. Éles késsel 4 cm-es csíkokra vágjuk, majd keresztbe. Sütőben 350 fokon 35-40 percig sütjük, amíg halványbarna nem lesz. Szirupot készítünk 1 cs cukorból, 1/2 cs vízből, 1/4 kanál sáfrányból és 1/2 kanál kardamonból. Sűrűre főzzük, majd a megsült, forró tészta tetejére öntjük. végül pisztáciát szórhatunk a tetejére.
6. Elefántfül: tálban felverünk 3 egész tojást, hozzáadunk 1 csipet sót, 1 evőkanál cukrot, 2 ek olívaolajat, 1 csésze tejet. jól összekeverjük, végül hozzáadunk 4 cs lisztet. Liszetzett deszkán összedolgozzuk, hogy sima és rugalmas legyen. Ha szükséges, nagyon kevés vizet adunk hozzá. Tömör tésztát kell kapni, mint a kenyértészta. Kis adagokat veszünk el belőle és réteslap vastagságúra nyújtjuk. Serpenyőben forró olajon ezek mind2 oldalát világosbarnára sütjük. Szirupot készítünk 1 cs cukorból és 1/2 cs vízből (5 percig főzzük). 1-1 kanállal a megsült tésztákra teszünk és porcukorral, pisztáciával beszórjuk.
A szokásokról azt írja ez a könyv, hogy a padlón étkeznek, amelyre terítőt vagy szalvétát terítenek le, erre rakják az edényeket. Kézzel esznek, a kézmosásra külön tálat készítenek elő. Italuk az erős fekete tea, amit jóval az étkezés után fogyasztanak. Ezen kívül volt arab tanárom még annyit mesélt, hogy a férfiak a szobában esznek, a nők pedig a konyhában, miután kiszolgálták a férfiakat, mert a hagyomány szerint nem ülhetnek egy asztalhoz velük. Bár gondolom ezt a szokást nem akarjátok majd követni ;P
Remélem jól sikerül majd a vacsi, esetleg írd meg itt milyen volt! :)
Köszönöm szépen!
Sztem használni fogom a recepteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!