Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Mi a véleményetek a lengyel...

Mi a véleményetek a lengyel gasztronómiáról?

Figyelt kérdés

[link]

Nem ismerem egyáltalán, de ez a fogás nagyon finomnak tűnik.

2012. nov. 27. 18:08
 1/6 anonim ***** válasza:
50%
Van, amit nagyon szeretek benne (a mákos kenyértől a bigosig), viszont vannak olyan fogásaik is, amiket ki nem állhatok, főleg a levesek között (céklaleves, zsurek nevű borzalom stb). Mire vagy kíváncsi?
2012. nov. 27. 18:24
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon szeretem!

Anyukám Lengyel, gyermek koromban minden nyarat ott töltöttem, de mostanában is ki szoktunk menni mamához, nagynénikhez...

Szóval ott nem a paprika az alap fűszer!

Én imádom a cékla levest tortellinivel, nagy kedvencem, de a zsurek is finom kolbásszal főtt tojással. A kinti töltött káposzta sokkal másabb, de nagyon jó, a pacal leves is isteni, a sült húsok is finomak gomba mártással, sült gombával. Csirke Zúzát is finoman készítik.

A legjobbak a sütik, a rózsa lekváros! Teljesen másabbak a torták, nem olyan tömör vajas krém bán benne mint itthon, han finom könnyű. A kedvencem a mákos túrótorta, sernik, illetve a tort ambasador.

Másabbak kint az ételek, de nagyon finomak. Nagyon sokféle hideg salátát készítenek, nem úgy mint itthon, kukorica saláta, majonézes burgonya saláta, francia saláta, ki is merült a hidegtálak lehetősége, kint 100 féle van, és sokkal finomabbak, mert nem csak majonézb van az öntet.

2012. nov. 27. 20:37
 3/6 anonim ***** válasza:
50%
1. vagyok... Ó, igen. A rózsalekvár. Azért a világ végére is elmennék :)
2012. nov. 27. 22:50
 4/6 anonim ***** válasza:
75%

Nekem a kolbászos, tojásos zöldbab jött be.

Igen a gombasaláták, kiválóak.

A forrázott kávét először nem bírtam, de megszerettem, ahogy azt is, hogy körbeülik az asztalt, barátságosan beszélgetnek, amíg annyira kihűl, hogy már inni is lehet.

Családias.

A céklalevesbe én aprítottam fokhagymát, meg egy főtt tojást és úgy szuper, de ez inkább ukrán kaja.

Pisztrángot is ettem, príma volt.

Szendvicset is tudnak, nagyon finomakat.

Pl.: májkrém, főtt tojás beleaprítva, snidling, isteni.

Ráadásul jó fejek.

2012. dec. 5. 07:55
 5/6 anonim ***** válasza:
75%

Én itt élek kint és már nagyon hiányoznak a magyar fűszeres ízek. Itt egész más fűszereket használnak, és minden savanyú. A húsok, a levesek, a sütemények, mindennek van egy savanykás íze. Még csak nem is emlékeztet a magyarra. Amúgy nagyon finom szerintem, én rosszat még nem ettem. Különösen jó a túrótorta (sernik), a pierogik (a spenóttal töltött a csúcs, de a húsos, a túrós és a káposztás-gombás is zseniális), meg a céklaleves (barszcz czerwony).

A kefírjük meg a rozskenyereik nagyon jók, meg a lazacos sajtkrém.

Ami nekem fura egy kicsit, hogy sós péksütemények nem nagyon vannak. Minden buszmegállóban van péksütis bodega, ötvenféle édes sütivel (a túrós-mákos viszi a prímet), de sósak alig vannak. Van hagymás lepény, meg káposztás batyu, de ez utóbbi dominánsan savanyú, nem pedig sós. Viszont nagyon fincsi, otthon ilyenek nincsenek.

A dél-lengyelországi füstölt sajtok szerintem nem olyan jók, mint amilyen drágák és felkapottak.

2012. dec. 12. 20:43
 6/6 anonim válasza:
50%

Utolsó, részben szívemből szóltál. :) Én is itt, Lengyelo-ban élek és alapvetően sztem sem rossz a lengyel konyha, de nekem például tököm tele van, hogy mindenben a káposzta dominál és minden főételhez surówkát (káposztasalátát) esznek. :P

Ami a lengyel konyhában viszont nagyon jó: pierogi ruskie, żurek leves, házi bigos, sernik..

Ami a péksütijeiket illeti, én személy szerint nem szeretem őket és időnként nosztalgikusan gondolok vissza egy jó kakaós csigára, lekváros buktára vagy pudingos papucsra.. itt, a lengyeleknél amelyik édes, abban rendszerint vagy túró (ser) van vagy vmi aszalt gyümölcs (általában szilva). A sósak közül meg szinte csak a káposztás létezik.. :(

Bocs, ha negatív voltam, de számomra a magyar konyha torony magasan viszi a pálmát a lengyellel szemben (meg kéne őket tanítani használni a fűszerpaprikát.. sokat dobna a kajáikon).. ;)

2012. dec. 17. 00:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!