Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Sorolnátok lengyel életeket?

Sorolnátok lengyel életeket?

Figyelt kérdés
A legjobb lenne ha a receptet is tudnátok linkelni. Előre is köszönöm. :)
2010. máj. 21. 22:59
1 2
 1/18 anonim válasza:
80%
Lengyel élet az mindig lengyel élet marad. Nincs rajta mit sorolni
2010. máj. 21. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim válasza:
54%
lengyel élet, lengyel élet, lengyel élet, lengyel élet, lengyel élet, elég lesz? :D
2010. máj. 21. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
41%
Lengyel élet, lengyel élet, lengyel élet, lengyel élet :) salalala lengyel élet...lalala :)
2010. máj. 21. 23:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

A lengyel konyha és étkezési szokásai



Lengyelország mezőgazdasága, erdőségei, folyói, tavai sok alapanyagot adnak konyhájuk számára. Konyhájukra hatott az orosz konyha, a zöldségfélék, elsősorban a káposzta fogyasztását illetően.


Leveseik a borscs, a scsi, a különféle aludttejes, uborka és céklalével készített hideg levesek tojásbetétekkel. Sokféle húslevest is készítenek marhahúsból, de a sertésfejet, és a lábat is felhasználják. Készítenek sör-, lencse-, sárgaborsó leveseket füstölt hússal, valamint hal-, és ráklevest.


Finomak a meleg előételeik, főleg burgonyából és zöldségekből készülnek, vajban pirított zsemlemorzsával és tejföllel tálalják. Ez az ún. lengyeles főzelékkészítési mód. Készítenek meleg előételeket belsőségekből is - velő, máj - és az orosz konyhához hasonlóan tésztaételeket, tojásételeket is. Felhasználás előtt a húsokat - nemcsak a vadhúsokat - pácolják. Az egybesült húsokat gyakran töltik. Hagyományos húsvéti fogás a töltött malac, amit libamájas, szarvasgombás főtt metélttésztával töltenek, de készítenek gombás, májas, velős és egyéb töltelékeket is.


Jellegzetes ételük a bigos, ami a magyar székelygulyáshoz hasonló. Káposztába különféle húsokat főznek /tyúk, kacsa, sertés/, ezt előételnek, és főételnek egyaránt adják. Nagy a választéka a halételeknek, a tengeri és az édesvízi halakból készült ételeknek egyaránt. Nemzetközileg is ismert klasszikus étellé vált a Sole filé Walewska módra, amikor a párolt halszeleteket rákhússal és mornay mártással a tetején megpirítják.


Köretként sok burgonyát, zöldségeket, káposztát, száraz hüvelyeseket és - elsősorban a vadételek mellé - gyümölcsöket fogyasztanak. Kedvelik a citromos, az olajos, a tejfölös nyers és főtt salátákat.


Desszertként vajas, gyümölcsös süteményeket, kompótokat, nyers gyümölcsöket fogyasztanak. Italfogyasztásuk magas, kedvelik a vodkát, a borpárlatokat, a sört és a jó minőségű borokat. A napi étkezési ritmusuk a miénkhez hasonló. Reggelijük nem különösebben kiadós, ebédre szeretik a levest, vacsoránál általában hideg előétellel kezdenek. Gyakran fogyasztanak ebéd és vacsora végén teát.

2010. máj. 21. 23:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
66%

Itt 34 lengyel recept van:


[link]

2010. máj. 21. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim válasza:
87%
ez felháborító... a kérdező életet kért, nem ételt B+
2010. máj. 21. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
66%

:)))))))))))De megnéztem hogy milyen kategóriában van a kérdés!! :)))


Amugy meg google.. Kedves Kérdező.

2010. máj. 21. 23:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
53%
:D
2010. máj. 22. 00:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Frederic Chopin

Maria Sklodowska-Curie

Jan Karski

Isaac Bashevis SINGER

Klaus von KLITZING

2010. máj. 22. 02:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 A kérdező kommentje:

Ha már itt tartunk, hol a link az életekhez?!?!

Egyébként este volt már (nekem), nemrég értem haza, és fáradt voltam már. :D


Aki normális választ adott annak köszönöm. :)

2010. máj. 22. 08:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!