Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Hogyan készül a must?

Lambo96 kérdése:

Hogyan készül a must?

Figyelt kérdés

Unokatesómnak kell leírnia (4.-es) és neten nem találtunk egy értelmes leírást sem, csak h*lye akváriumokról írnak, meg stb.

Segítséget nagyon köszönünk :)


2012. nov. 2. 13:49
 1/10 anonim ***** válasza:
Kipréselik a szőlőt. A kapott levet hívják mustnak. (Ha forrni kezd akkor lesz a murci, utána letisztul ekkor lesz bor.)
2012. nov. 2. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:

Akváriumokról?!?

must = szőlőlé

2012. nov. 2. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
Kicsit pontosabb folyamatot? :)
2012. nov. 2. 14:01
 4/10 anonim ***** válasza:
Ezt nem lehet pontosabban leírni. Fogják a szőlőt berakják a présbe és kipréselik, ezzel kész a must. Semmi más nem történik.
2012. nov. 2. 14:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Esetleg még annyit, hogy a szőlőt előtte ledarálják.
2012. nov. 2. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
Én tényleg kíváncsi lennék: mit írnak az akváriumokról?
2012. nov. 2. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszi szépen :)

Egyébként úgy értettem, hogy akváriumos linkeket ad :D

2012. nov. 2. 14:18
 8/10 anonim ***** válasza:

Nekem elsőre ezt adta:

[link]

2012. nov. 2. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 Keletföld ***** válasza:

A leszüretelt szőlőt alaposan megtapossák és szőlőprésben folyamatosan préselik, miközben ezzel szűrik is.

A szőlőprés általában egy rácsos oldalú faszerkezet, melyet egy közepén menetes orsón át hajtható fa fedél-lemezzel lehet összenyomni.

Lehet előtte persze kissé "megdarálni", de egy szőlődaráló nem is igazán daráló, inkább csak afféle "bogyó-roncsoló" szerkezet. Miután a magot többnyire nem szokás beledarálni, mert megkeseríti az egészet.

Ez a szőlőlé lenne maga a must. Kissé zavaros, koszos, a szőlő színét már magában hordozó édeskés gyümölcslé.

Ha ezt aztán ülepítik és leszűrik, (netán felforralják vagy valami tartósítószerrel kezelik, hogy ne induljon erjedésnek),

akkor a boltokban is kapható lesz MUST néven.

Valaha a 70-es években még Németországban (NDK) vettem először, ahol Süsmost volt a neve.

Ma már itthon is kapható itt-ott (pl Interspar).

Néha drágábban adják, mint magát a bort.

2012. nov. 15. 07:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 cydor válasza:

iga van ahogy leírták. a szőlőlé néven kapható ital pedig nem must, csak mustot és almaléttartalmazó cukros víz.

mi taposni nem szoktuk, csak bogyózóval "ledaráljuk" hogy összeroppanjanak a szemek, és préseléskor könyemmeb kijöjjön a szőlő leve. a bogyózóval a szőlő cutkáját (amin a szőlő szemek(bogyók vannak) is eltávolításra kerül, illetve préseléskor a magokat is szűrőben felfogják, hogy a lével továbbiakban ne keveredjen.

ha jó sok napsütés volt akkor magas a cukortartalma, és gyorsan beindul az erjedés, amikor pezsegni kezd, de még édes akkor hívjuk murcinak, amikor már kesernyés íze van, fehéres habos, sok szénsavat és alkoholt tartalmaz, de még nem állt le az erjedés az a "federveiss" magyar elnevezést nem tudok rá. ez tényleg egy furcsa ital, kevesen szeretik, és aki megissza, gyorsabban megrészegedik tőle mint a bortól. ha befelyeződik az erjedés, és leüllepszik a szennyeződés, akkor átfejtik a nyers bort, ami azt jelenti, hogy az erjesztő mikroorganizmusok, és szennyező anyagok, minden nem oldódó anyag leüllepszik a hordó aljára és fölüle leszivattyúzzák a bort. a visszamaradó "seprő" egy bor és szennyeződés egyveleg, nagyobb gazdaságokban átszűrik, derítik, azaz elválasztják a szilárd és folyékony anyagot. házi gazdaságokban magas falú edényekbe töltik, és így öntik le a maradék tiszta bort üllepedés után.

ha a bort még kezelik, hogy szép tiszta maradjon, a hordót kimossák, fertőtlenítik, és visszatöltik a bort.

borként fogyasztás általában a 2 fejtés után történik, addigra eléri a fajtára jellemző ízt és állagot. a karácsonyra a bor már tiszta, de még inkább gyümölcsös ízű kissé "nyers" és gyakran a színe is még eltér a véglegestől. ez még csak kiforrott, és tisztitott must, még nem bor.

2014. okt. 3. 00:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!