Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Hogyan készült EREDETILEG a...

Hogyan készült EREDETILEG a tatárbifsztek?

Figyelt kérdés

2012. júl. 22. 07:00
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Az eredeti recept nem valami jó, a mostani módosítottak jobbak!


Eredetileg annyi kritérium volt, hogy marha szín húsból készült, fűszeres "krém".

Gyakori tévedés, miszerint a tatárt késsel kell vágni. Ilyen nem volt, ezt utólag találhatta ki valami sznob arc.

Lehet látott valaki egyszer egy régi rajzot, ahol a szakács késsel a kezében készíti a tatárt, vagy nem tudom...


A lényeg: A marhahúst késsel kaparták! A kés élével addig kapargatták a húst, míg a kis alig látható inak közül ki nem szedték az ín mentes puha marhahúst.

A marhahúsban, akármennyire is tiszta, vannak ilyen kis, hajszálnál is vékonyabb, szinte átlátszó szálak, amik összetartják a húst, és amitől pl sütés közben összeugrik.

Ettől kellett mentesíteni a húst.


Pácolás nem volt, helyette lógatott húst használtak, és a briteknél ez sok helyen mai napig megmaradt. Ennek a lényege, hogy 1-2 fokon, viszonylag alacsony páratartalom mellet felakasztva tárolják a húst, akár 2 hétig is.

Magyarországon a vadaknál ismert ez a technológia.


Aztán ezt a vagdalékot, (vagy helyesebben kaparékot) összekeverték vajjal, és tojássárgájával, és befűszerezték.

A fűszerezése eltérő volt, mustár mindig volt benne, de gyakori volt a konyak, és a barna sör használata is.


Aztán egy okos elme feltalálta a húsdarálót. Igen, a tatár régebbi kaja, mint a húsdaráló.

Igen ám, csak hogy a daráló nem távolítja el a kis erős szálakat, ami evés közben zavaró.

Többszöri átdarálással lehet javítani a helyzeten, de az eredeti recepthez képest nem volt olyan tökéletes.

A kapargatás viszont hihetetlenül időigényes volt, ezért mindenképpen a húsdarálós verziót kellett meghagyni.

Így jött be a gyakorlatba a bélszín, és a száraz pác használata, mert ezekkel az eredeti minőséget lehet elérni.

2012. júl. 22. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Ha az angolok találták fel, akkor miért hívják Tatár-nak?

Én a név alapján azt hittem, hogy ez a kaja erősen keletről származik!

2012. júl. 22. 07:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

[link]


Sőt, ha rákeresünk az eredetre, akkor valóban úgy néz ki, hogy őseink hozták magukkal keletről ezt a kaját! És az angolok általi kapirgálás valami kényszer-megoldás lehetett.

2012. júl. 22. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

50 dk érlelt bélszín,3 nyers tojássárgája,20 dk vöröshagyma,1 dl olaj,10 dk vaj,5 cl brandy,5 szem olajbogyó,só,őrölt köménymag,mustár,pirospaprika,Worcester-mártás és ketchup ízlés szerint.

Mély üveg vagy porcelántálban az olajat a tojássárgákkal és valamennyi ízesítőszerrel simára keverjük. Hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát és éles késsel egészen finomra aprított,kapart érlelt bélszínt, a vaj felét,majd jól összedolgozzuk.

Forró,pirított kenyeret kínálunk hozzá és a vaj másik felét.

Ez a recept egy 1880-as szakácskönyvből való.

2012. júl. 22. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Első vagyok, nem mondtam, hogy az angolok találták fel, azt mondtam, hogy a brit területen megmaradt az eredeti lógatásos eljárás. De ettől még kerülhetett hozzájuk máshonnan a recept.
2012. júl. 22. 07:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Az elsö és a negyedik irt jó választ, a harmadik meg még véletlen sem arról ir, amit kérdeztek.
2012. júl. 22. 08:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
82%
Tatárnak azért hivják, mert azt hitték, hogy barbárok (tatárok, mindolok, ösmagyarok) találták ki, mert nyers húst nem ettek Európában.
2012. júl. 22. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi szépen az információkat!
2012. júl. 22. 08:24

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!