Hogyan készítsek otthon gyrost?
Hozzávalók:
1:1 arányban sertés és csirkehús darabolva, chili, 2 hagyma, foghagyma, petrezselyem, koriander
Elkészítés:
A húst csípõsre fûszerezzük (bors, pirospaprika, chili stb.) és finoman átsütjük, majd külön tesszük. A hús zsiradékában megsütjük a finomra vágott hagymát, fokhagymát és a fûszereket, majd visszatesszük a húst is, és kicsit összesütjük velük. Szósz: 2:1 arányban keverjünk össze túrót és tejfölt, adjunk hozzá sót, borsot, fokhagymát, pirospaprikát és chilit. Köret: Paradicsomkockák (óvatosan! 100 g paradicsom 3 g szénhidrátot tartalmaz), hagymakarikák, uborkadarabkák, borssal fûszerezve, ecettel és olívaolajjal meglocsolva.
Tzatziki: Az uborkát szeljük/reszeljük apró darabokra, sózzuk meg és hagyjuk fél órán át állni. Nyomjuk ki a levét. 1:1 arányban keverjünk össze natúr joghurtot tejföllel, adjunk hozzá az apróra vágott uborkát, fokhagymát, petrezselymet, metélõhagymát és egy kis olíva olajat.
A gyros pita elkészítése:
Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 2,5 dkg élesztõ
• 1/2 teáskanál cukor
• 1/2 evõkanál só
• min. 0,5 l langyos víz
Elkészítés:
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztõt, a cukrot ées a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belõle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütõt a lehetõ legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütõpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelõször nyújtottunk, az kerül be elõször, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütõbe. A sütõablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínûre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit szeret.
Szia!én úgy szoktam, hogy veszek számomra szimpatikus kicsontosott nem zsíros húst, azt felcsíkozom bepácolom gyros fűszerkeverékkel, majd kisütöm egy kevés olivaolajon.
én hozzá görög salit szoktam készíteni, mivel a párom laktózérzékeny, így nem eheti meg a sima zöldség+öntetet.
persze azért készítek magamnak öntetet: egy doboz tejfölbe belenyomog 4-5 gerezd fokhagymát, sok kaport, kis vors, kevés só, és pár cseppcitromlé.ezt ráöntöm a húsra, és a sültkrumplira.Én pitát nem szoktam venni hozzá...de ízlések és pofonok:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!