Én egy 25 éves srác bagyok és a 24 éves barátnőmnek szeretnék főzni, valamit a nemzetközi konyha kategóriából. Van ötletek mi legyen az?
Kezd a magyar konyhával.
csirke pörkölt nokedli
borsó leves
akkor kezdd valami egyszerűvel - azaz tészták. leírom, hogy kell :)
ha még sohasem főztél - melegíts egy fazékban vizet, ha csak kettőtöknek lesz, szerintem elég egy fél zacskó tészta, pl farfalle (masni), vagy ilyen vastag csőtészta vagy penne (tollhegy). tegyél bele pár csepp étolajat, kb fél kiskanál sót. ha felforrt, szórd bele a tésztát (átlagban egy személyre egy bögrényi tészta, ha nagyétkű vagy, akkor kettőtöknek főzz három bögrényit).
rá van írva a zacskóra , hogy forrástól számítva hány percig kell főzni. mielőtt kész vegyél ki egy darabot és kóstold meg, jó-e már.
aztán szűrd le, vagy öntsd le róla a vizet a fedő résén át - ha túl nagy a rés, kiszóródnak a tészták.
íme pár egyszerű tésztaszósz, ezek egy étteremből valók.
kezdetnek végy egy nagy serpenyőt, ha van, jobb minőségűt. vagy egy fazekat ha más nincs.
1) messicana
fél vöröshagymát hámozz meg, vágj apró kockákra, kis lángon fonnyaszd meg vajon vagy zsíron vagy olajon (kb 1-2 evőkanálnyin). vigyázz ne barnuljon meg, kevergesd fakanállal. adj hozzá 4-5 vékony szelet apróra vágott erőspaprikát, ha szereti a csípőset. adj hozzá mondjuk 15 szelet félbevágott paprikás kolbászt vagy szalámit (ha szalámi, akkor negyedeld). kevergesd úgy 5-10 percig.
vegyél 2 paradicsomot, vágd fel kockákra, és keverd össze a többi cuccal, úgy 5-10percig. maradjon a kis láng, de ha benne van a paradicsom, a lé miatt már nem kell félned, hogy megég a hagyma.
szórj rá pici borsot, sót, majorannát vagy akár kakukkfüvet ha akarsz - de a só, bors is elég. úgy 1-2 csipet mindegyikből.
vegyél egy bögrét. tegyél bele 2 evőkanál carbonara szószt, és keverd csomómentesre főzőtejszínnel.
vedd le a tűzről a cuccost, add hozzá az öntetet, tedd vissza a tűzre, és forrald át.
öntsd bele a leszűrt tésztát, és kész :)
küldök még 1-2 szószt ha szeretnéd.
2) bolognai egyszerűen
vegyél 15-20 dkg darált húst, és az elsőnél említett módon add hozzá a megfonnyasztott hagymához a serpenyőbe. sózd, borsozd meg, kis lángon kevergesd.
adj hozzá 2 dl paradicsomszószt, sót, borsot, bazsalikomot (ha friss, vágd apró kockákra, legyen mondjuk egy evőkanálnyi, szárítottból fél).
jó ötlet belekockázni egy paradicsomot, vagy 2-3 koktélparadicsomot is, ez természetesebb ízt ad. ha teszel bele paradicsomot is, főzd a cuccost vagy 10percig.
forrald át, ha sűrű a szósz, addig hígítsd vízzel, amíg megfelelő állagú nem lesz. forrald át, ha már jó, és zárd el a gázt.
így tálald: tegyél a mélytányér aljára egy marék reszelt sajtot. erre öntsd a tésztát, és erre a szószt, ízlésesen. díszítheted 1-2 bazsalikomlevéllel a szélén, vagy petrezselyemmel.
3) Medici szósz
hasonló a messicanahoz, ugyanúgy készítsd el, csak hagyd ki a csípős paprikát. mielőtt hozzáadnád a szószt a serpenyőhöz, vegyél 4-5 fej gombát,hámozd meg a tetejét krumplihámozóval, vágd le a szárát, és szeleteld fel a gombát. add hozzá, és főzd át egy kicsit, úgy 10 percig. ezután add hozzá a szószt, forrald át és kész.
4) tejszínes-sonkás
piríts meg vajon apróra vágott sonkát (úgy 5-6 szeletnyit), vagy 5-6 szelet apróra vágott bacont (ez esetben nem kell vaj).
adj hozzá szerecsendiót , ha van, sót, borsot, kakukkfüvet, majoránnát - persze nem muszáj enélkül is finom, elég a só meg a bors.
2 kanál carbonara szósz + 2dl tejszín -> forrald át és kész a szósz.
Nos a carbonara spagettit meg tudod csinálni por nélkül is. Az eredi recept szerint 500g spagetti tésztához 2 egész tojást felversz (+ 1 sárgáját még bele teheted), fűszerezd borssal és fokhagymával.
30 dkg bacont (hogy ne legyen kevés benne) megpiritasz fokhagymával majd a tojásba öntöd.
A főtt tésztát bele öntöd a tojásos keverékbe és össze kevered. A tojás a tészta melegétől fog megfőni.Tálaláskor reszelt sajjtal szórod meg. Az olaszok ehhez nem használnak tejszínt (az már az amerikai változat) és port sem.
Isteni finom étel, párom nagy kedvence.
A másik a bolognai rakott burgonya:
Hozzávalók 4 személyre (te ezt felezd)
1 kg burgonya
300 g darált hús
200 ml paradicsomlé
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
bors
Cayenne bors (ezt el szoktam hagyni)
•1-2 tk szárított vegyes fűszer (rozmaring, oregánó, kakukkfű)
•2 paradicsom
•200 g crème fraîche(a tejfölt és a tejszínt egyenlő arányban elkevered és ezt a krémet kapod, ha boltban nem kapsz)
•75 g reszelt sajt
•125 g reszelt mozzarella
Elkészítése:
1.A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk, majd egy vajjal kikent tűzálló tálba rendezzük, és megszórjuk sóval.
2.A hagymát, fokhagymát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, majd a forró olajban megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és állandó kavarás mellett kb. 5 percig sütjük.
3.Felöntjük a paradicsomlével, és felfőzzük. Sóval, borssal, Cayenne borssal és a fűszerekkel ízesítjük. A mártást a burgonyára öntjük.
4.A paradicsomokat megmossuk, szeletekre vágjuk, és elrendezzük a darált húsra.
5.Az egészet bekenjük a crème fraîche-sel, és megszórjuk a sajttal.
6.200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 50-60 percig sütjük. Majd megszórjuk a reszelt mozarellával, és további 10 percig sütjük.
Szerintem ez is isteni étel! Otthon tesómék elég sűrjen kérik,hogy főzzem ezt az ételt és hát a párom sem utolsó.
Egyszerű és tök olcsón ki tudod hozni az alapanyagokat.
22/L
Kellemes főzőcskézést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!