Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Mi az a sólet és miért hívják...

Mi az a sólet és miért hívják így?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy valami babból készült étel, de ha tegyük fel főtt bab, vagy babkása, akkor miért nem úgy hívják?
2011. jún. 19. 14:13
 1/9 anonim ***** válasza:
71%

"A zsidó vallás előírásai is nagyban közrejátszotak e tartalmas étel megszületéséhez - a szombati pihenőnapon ugyanis a mózesi törvények szerint tilos a tűzgyújtás, s hogy mégis valami meleg étel kerüljön az asztalra, a sóletet már előző napon beteszik a sütőbe (vagy korábban a kemencébe), s az lassú tűzön másnapra készül el, ezáltal talán a hozzávalók még jobban összeérnek, páratlan ízt adva az ételnek, s növelve annak élvezeti értékét. A szó maga francia eredetű, hisz a 10-11. században Észak-Franciaországban alakult ki, szó szerinti jelentése „chaud lit“= meleg ágy; miután az ételt a kemencéből (illetve a speciális sóletkemencéből) kivették, vastag takarókkal, dunnákkal bugyolálták be, hogy tálalásig megtartsa melegét."

[link]

2011. jún. 19. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim válasza:
67%

a tőzsgyökeres zsidó kaja

francia eredetű szó a chaud/forró/-ból, a zsidók nem főzhetnek szombaton, de hogy legyen valami meleg kaja, bebugyoláltak egy fazék sóletet


amúgy meg valami hagymás bab libahússal, mert ugye a zsidók nem ehetnek disznót meg talán csirkét se

2011. jún. 19. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim válasza:
77%
már látom valaki gyorsabban beírta :)
2011. jún. 19. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
57%

Sólet füstölt tarjával

Hozzávalók: 60-70 dkg nyers füstölt tarja, 40 dkg nagy szemű bab, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír (legjobb a libazsír), 4 tojás, 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, 10 dkg árpagyöngy.

A sóletet a legjobb előzőleg beáztatott cserépedényben készíteni. A szintén előre beáztatott babot és árpagyöngyöt levétől leszűrjük, hozzáadjuk a megtisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát, szétzúzott fokhagymát, és beleöntjük a cseréptálba. A babban kis fészket mélyítünk, és belefektetjük az előző nap hideg vízbe áztatott füstölt húst. Köré rakjuk az alaposan megmosott héjas, nyers tojásokat. Meghintjük pirospaprikával és borssal, ráöntjük a felolvasztott zsírt, és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat lefedjük, és hideg sütőbe téve, 15 percig takaréklángon, további 20 percig valamivel erősebb lángon, majd 3 órán keresztül közepes lángon sütjük. Ezután a sütőből kivesszük, villával óvatosan felkeverjük, a füstölt húst pedig kivéve belőle, felszeleteljük. A tojásokat meghámozzuk és félbevágjuk.

Tálaláskor a sonkaszeleteket és a tojást a bab tetejére helyezzük.

Ha nem cserépedényben készítjük, akkor lehetőleg vastag falú fazékba tegyük a hozzávalókat. Ilyenkor a sütőt elő lehet melegíteni, és a babon lévő víz kétujjnyival több legyen, mint amennyi ellepi. A fazék fedőjét alufóliával takarjuk le, hogy semmi illat, íz el ne illanhasson a fazékból.

2011. jún. 19. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Főzős Laci ***** válasza:
Szárazbabból,és füstölt libahússal készült,hosszan készített ételkülönlegesség. Nagyon finom!Természetesen készülhet füstölt kolbásszal is,de az nem az eredeti recept.
2011. jún. 28. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 JoC:HuN válasza:
Én nem vagyok zsidó, se török, se külföldi, de akkoris Tonnaszámra eszem(neponta 8-10 doozzal):D...
2011. júl. 4. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
vagy törzsgyökeres, vagy tősgyökeres de semmiképpen sem tőzsgyökeres
2011. júl. 18. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 Biro Akos válasza:

én a "sólet" szó eredetét a következő képen magyarázom: Toulouse és Castelnaudary ( Franciaország délnyugati részén) készítenek egy cassoulet nevű ételt amit épp úgy mint a sóletet cserépedényben és kemencében készítik, bab, hagyma, húsok,kolbászok hozzáadásával.

A "cassole" szó = hasáb kúp formájú cserép tál kicsinyítője a cassoulet. Nyelvi könnyebbség miatt a nép elhagyta az elejét és ebből lett a magyar nyelvben sólet.

2015. szept. 5. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
2017. szept. 6. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!