Mi a "güvecse" receptje? Lehet, hogy nem pontosan így hívják. Talán román étel.
Erre gondoltál?
Gyuvecs (szerb recept) recept
Hozzávalók:
40 dkg kicsontozott sertéslapocka vagy comb, 50 dkg burgonya, 15 dkg rizs, 1 közepesen nagy padlizsán, 25 dkg zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 paradicsom, 4 evõkanál olaj, 5 dl csontlé (vagy húsleves, esetleg 5 dl víz és 2 tyúkhúsleves-kocka), 3 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál piros fûszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés:
A megmosott és leszárított húst kis kockákra vágom. A burgonyát meghámozom, megmosom és vékony karikákra aprítom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a megmosott, héjas padlizsánt ugyancsak kockákra vagdosom, és meg is sózom. A rizst még szárazon átválogatom, majd többször váltott vízben megmosva és leszûrve, sós vízben félig megfõzöm. A felhevített olajon megfonnyasztom a nagyon finomra metélt vöröshagymát, ezután a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evõkanál vizet. Az edényt a tûzre visszatéve rárakom a húskockákat, majd fehéredésig pirítom. Addig kevergetem, amíg az összes húskocka megfehéredik. Olajjal kikent tûzálló tálra vagy tepsire terítem a burgonyakarikák felét és megsózom. Erre rászórom a sós levétõl lecsöpögtetett padlizsánkockákat, majd rásimítom a hagymás hús felét. Rászeletelem a paradicsomkarikák felét, meghintem a félig fõtt rizzsel, majd a rétegezést ugyanebben a sorrendben egészen addig folytatom, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. Ezután a tetejére öntöm a zúzott fokhagymával és a törött borssal elkevert csontlevet. Az edényt szorosan befedem, és az elõmelegített, forró sütõbe tolom. 45-50 perc alatt az étel puhára párolódik. Bármilyen saláta vagy ecetes savanyúság illik hozzá.
Eredetileg török étel, de már régóta macedónok, szerbek, bolgárok is sajátjuknak tekintik.
Kemencébe sütött borjúhús padlizsánnal, sok zöldséggel, sajttal. Az előző recept tökéletes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!