Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Úgy tudom, hogy az Orczy...

Úgy tudom, hogy az Orczy téren van egy török sütöde, ahonnan a török büfékbe, éttermekbe viszik a sütit. Hol van ez pontosan?

Figyelt kérdés
Voltam a téren a napokban, körbesétáltam, de nem találtam meg :(
2009. márc. 23. 17:24
 1/4 anonim ***** válasza:
én ma kerestem,de semmi....
2009. márc. 23. 17:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
Szia!Az orczy téren a Lukoil benzinkút mellett van egy cba,és ahogy mész be a házba,ahol a cba van ott van bent két török"étterem".szerintem arra gondolsz,elég autentikus:)
2009. márc. 23. 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
nem, nem az éttermekre gondolok, hanem kimondottan egy pici pékségre, ahol csak süti van - baklava és ilyesmi
2009. márc. 23. 22:21
 4/4 A kérdező kommentje:

ezt találtam, de cím, vagy cégnév nincs :(


[link]


A török süteményt, a baklavát az összes török és arab étterembe egy helyről viszik, egy Orczy téri apró pékségből. Soguk Sedat társával, Besmart Emir Murattal remekül megél a sütöde bevételeiből - olyannyira, hogy Sedat otthagyta a fizikusi pályát, fehér pólóban és kötényben dolgozik egész nap a pékségben.


Itt reggeltől délutánig működik a sütő, a cukrász akkorára nyújtja a rétestésztát, hogy akár bele is takarózhatna. A papírvékony tésztára dió, csoki, túró vagy pisztácia kerül, a serpenyőbe pedig nagy merőkanállal locsolják az olajat. A baklavának negyven percet kell sülnie, ezután kerül rá a szirup - a massza, amiben kétszer annyi a cukor, mint a víz, és órákig fortyog egy ötvenliteres üstben. Közben Sedat török pizzát - lahmacumot - süt a szomszéd helyiségben. A feltét halal húsból készül, ami megfelel az iszlám előírásoknak: a levágott állatot teljesen ki kell véreztetni, a művelet közben pedig a Koránból olvasnak fel.


Sedat hét éve, egy nagy földrengés után jött Budapestre magyar feleségével. Mióta divatba jöttek a török éttermek, a magyarok a baklavára is rászoktak - magyarázta. Az első nap még csak két tepsire valót sütöttek, fél évvel később viszont már hatvanat. "Az első vevők csak nyomogatták, nem is tudták, hogy mi ez" - emlékszik vissza Emir Murat, aki már 13 éve süti a baklavát az Orczy téren. Ma már legalább húsz étterembe szállítják a tocsogós, édes süteményt.

2009. márc. 23. 22:24

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!