Francia süti? (kérdésed túl rövid)
A suliban francia délután lesz és megkértek minket hogy süssünk sütit. Tudnátok írni tipikus francia süti recepteket amik nem kerülnek sokba és nem nehéz őket megcsinálni?
Köszönöm 16/l
"A legjobb fogások mindig olyanok, hogy iszonyú nehéznek tűnik az elkészítésük, ám valójában nem állnak két-három lépésnél többől.
Ilyen a créme brulée is, azaz a kemény karamellréteg alá rejtett selymes vaníliakrém. Végtelenül elegánsan ücsörög a kis szufléformáiban, s csak arra vár, hogy valaki feltörje. Aki látta az Amélie csodálatos élete című filmet, tudja miről van szó :)
Íme a recept:
Hozzávalók:
2 rúd vanília
5 dl tejszín
4 tojás
4 dkg porcukor
4 dkg cukor
A vaníliát felvágjuk, a belsejét kikaparjuk és hozzáadjuk a tejszínhez. A tejszínt felforraljuk. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük és lassanként hozzáöntjük forró tejszínt. A sütőt 200 °C-re előmelegítjük, a masszát 4 tűzálló formába tesszük, s az egészet vízfürdőbe állítva másfél órán át gőzöljük. A formákat kivesszük és megszórjuk a cukorral, majd - grill sütőben - öt perc alatt rápirítjuk a cukrot.
A másnapi tálalásig hűtőbe tesszük."
Crepes Suzette
* 8 palacsinta, a tészájába 1 narancs reszelt héját keverve
* 2 narancs leve
* 1 citrom leve és reszelt héja
* 3 evőkanál narancslikőr (Grand Marnier)
* 10 dkg cukor
* 10 dkg vaj
Elkészítés:
Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, és 8 palacsintát sütünk. Nem baj, ha egy kicsit vastagabb! A mártáshoz a narancslevet összekeverjük a citrom levével és héjával, valamint a likőrrel. Egy serpenyőben a cukrot 1 evőkanál likőrös keverékben felolvasztjuk és aranybarnára karamellizáljuk. A vajat kockára vágva hozzáadjuk, és addig keverjük, míg teljesen elolvad. Beleöntjük a likőrös keveréket, és addig melegítjük, míg a karamell teljesen megolvad. A palacsintákat négybehajtjuk és beletesszük a karamelles lébe. Belenyomkodjuk és 1 percig melegítjük, amíg a mártás forrni kezd. Tányérra rakjuk, azonnal tálaljuk.
TARTE TATIN - FRANCIA ALMATORTA
25 dkg liszt
1 ek cukor
1 csipet só
15 dkg margarin
1 tojássárga ezeket összegyúrjuk gombóccá, hűtőbe tesszük.
Olyan legyen, mint a gyurma
megpirítunk 10 evőkanál cukrot egy sütő álló 3l-es fazékban. Világosbarna legyen, fakanállal keverjük. Vigyázz, amikor elzárod a gázt, még tovább pirul. Nagyon forró, csúnya égési sebeket tud okozni.
Leveszzük a lábast( ügyesen, vastag fogókesztyűvel, előre elkészített hőálló stabil helyre:pl a kőpadlóra.
Alján hagyjuk az égetett cukrot.
5 almát cikkekre vágunk, kirakjuk vele a lábas (karamellel bevont) alját.
rámorzsolunk egy-két diónyi vajat. Ide-oda.meghintjük kevés cukorral, ha savanyú az alma. Beborítjuk a kerek lappá nyújtott tésztával. Az egészet a sütőbe tesszóük. Forró sütőbe. Erős lángon illatozásig sütjük.
A sütőből kivéve a forma tetejére egy ráillő tálat, tányért borítunk, és egy hirtalen mozdulattal megfordítjuk, hogy az alja felülre a teteje alulra kerüljön.
A cukor sülés közben megolvad, és az alma levével keveredve bevonja a szeleteket. Ronda és nagyon finom.
Csak az égési sérülést kell megúszni, ezért itt a legfontosabb: Nagyon vastag fogókesztyűk, vagy jó vastag, nem műszálas, nem nedves konyharuhák, és a lábasnál szélesebb tányér!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!