Milyen magyar ételeket ismertek ? Vagy magyar ételízesítőket, csak magyarra jellemző ízvilággal . A magyaros nem ér .
Ilyen formában semmi értelme a kérdésnek.
A több évszázada ismert ételnél kifogás, hogy az "csak a 15. század óta ismert, akkor az összes ki lehet zárni.
A szavazásra kiírt válaszlehetőségek rá is mutatnak a kérdés komolytalanságára.
Az étkezési szokások változnak, a honfoglaló magyarok étkét nem sokan fogyasztanák el jóízűen, pláne ha ahhoz kumisz lenne az ital.
Olyan nincs, hogy "csak magyar", legfeljebb "magyaros" az elkészítésének a módja., de hasonló ételeket készíthetenek máshol is.
A magyar konyha létezik, folyamatos változásban van, de egyetlen nemzet sem mondhatja, hogy az övék az "ősgasztronómiai tudás"
Az ilyet nem értem kedves kérdező,ha jobban tudod mindenkinél miért kell feltenni a kérdést.
Rendben,megkérdezed de ezután még ki is oktatsz mindenkit.Igazi troll vagy.
Mintha azt állítanád, hogy a paszta vagy a pizza nem olasz étel, mert csak az Y. századtól készítik.
Hogy a kemence mennyire ősi magyar dolog arról az is árulkodik, hogy egy szláv eredetű szó. :)
"Magyarok ételei minden ami sült" Hát, a magyar konyhára pont nem jellemző a sütés. Az inkább balkáni konyhák szókása. A magyar konyhára sokkal inkább a főzés jellegű ételkészítés volt a jellemző.
Hogyan lehetne szláv szó mikor Árpád apánk hazatért nem is léteztek szlovének se ? Kemence már volt akkor is !
Minden ami sült az a magyar konyha kemence előtt volt a kullogó.
Kültéri kemencéről még nem halott .
A pásztorkodó, pusztákon vándorlók minden bizonnyal kemence építéssel kezdték a szálláshelyek építését.
Úgy, mint a későbbi korok pásztorai... vagy mégsem... a tűzrakó hely fontos volt, nem akarták felgyújtani a környezetüket, de a nyílt tűzön készült ételek inkább jellemzik a régi magyar konyhát, mint a kemencések.
Ez sem magyar sajátosság, az összes pusztai nép hasonlóan főzött, és mai napig megvannak ennek a nyomai, Európában a bográcsozás majdnem hungaricum (de nem az).
Nyílt tűzön meg is süthették az ételt, de többyire főztek, pl a későbbi pörkölt szinte csak a fűszerezésben tér el a tokánytól, és azt is sokféle módon készítik már, de volt egy ősi alap (paprika nélkül, a vadonból gyüjtött fűszernövényekkel)
A cigányoknak voltak (vannak?) agyagba tapasztott, földbe vájt gödörben sütött ételeik, amit régen cigányosnak neveztek, és nem utánozzak le, annyura idegen volt a szokásainktól, igaz akkor már valóban használtuk a kemencét is.
Kemencéket a római birodalomban már használtak, nem vártak meg bennünket, hogy "bekullogjunk" a messzi szteppéken szerzett pusztai kemenceépítő tudásunkkal a Kárpát medencébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!