" A döner kebab úgy készül, hogy bepácolt hússzeleteket tűznek nyársra, az egyes rétegek közé pedig darált húst töltenek. Ezt a hústornyot forgatják az izzó grill előtt, az átsült részeket pedig folyamatosan leszelik róla.
A görög gírosz és az arab shawarma ettől csak a húsok fajtájában és fűszerezésében különbözik, hiszen az előbbi sertésből, az utóbbi pedig marhából készül. "
( [link] )
Hát az is, hogy a gyrost gírosznak kell írni, a kebabot meg kebabnak.
Utóbbi kinézetre a rablóhúsra hasonlít. Pálcikára húzott husi. De fűszerezése is más.
A gyros név a (függőlegesen) forgó nyársra utal. Ez görög elnevezése az így készülő ételnek, törökül dinernek, esetleg döner kebabnak nevezik, arabul pedig shawarma (angolos átírással, ejtsd: saurma) a neve. Ennek előkészítését #3 már helyesen leírta.
A kebab így önmagában (arabul az egyértelműség kedvéért "sis kebabnak", azaz nyársas kebabnak hívják) a magyarul rablóhúsnak nevezett kis nyársakra helyezett húst jelenti, amit általában parázs felett vízszintes helyzetben sütnek. Ez készülhet darabolt csirke, marha, vagy birka húsból, vagy akár daráltbúsból gyúrt gombócokból (lásd a délszláv pljeskavica).
Tradícionális görög gyros félbehajtott pitában van, tzatzikivel, elsősorban disznó húsból(vagy néha csirkéből)
Kebab török, önmagában csak a húst jelenti, ami semmiképp sem disznó, mivel az nem halal(törökországban általában bárány vagy marha, csirke ritkább). Döner kebab németországban "feltalált" streetfood, ezt jellemzően inkább tortillába vagy felvágott pitába szokták rakni, más szósszal.
Itthon rengeteg török döneresnél gyros néven árulják a döner kebabot, mert a gyros valahogy hamarabb vált ismerté nálunk, viszont tradícionális görög gyrost nem annyira sok helyen lehet kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!