Mi a külömbség a kebab, a tortilla, és a gyros között?
Szerintem a füszerezésük is sajátos.
Bár amikor disznó meg csirkegyrosról beszélünk, szerintem ezek már inkább gúnynevek.
Bár a tortillával nem vagyok képben teljesen, mert a mexikói dolgok mind ugyanúgy néznek ki, de gyanítom annak nem olyan a füszerezése mint a másik kettönek, és nem is birkából van vagy kecskéböl.
Egyébként a Kebab alatt mit értesz? A törököt, vagy a németeknél feltalált dönert? Abból bizonyos részeken a vastag tésztást kebabnak vagy taschénak hívják, a másik, amelyik hasonlít a Tortilla tésztára dürüm vagy yufka névre hallgat.
Asszem a görögöknél is van a pitán kívül is ilyen vékonyabb tészta, nem tudom azt minek hívják.
Millio fele ilyen lepenytesztaba csomagolt utcai kaja letezik es orszagonkent valtozik, hogy milyen alapanyagokbol keszul es minek hivjak. Termeszetesen mindegyiknek mas az ize.
Kerdesben konkretan:
- kebab altalaban baranybol keszulo husetel
- tortilla maga a lepenyteszta
- gyros pedig az oszlopon sutest jelenti
A kebab alatt a torok kebabot ertettem, es a gyrosnak nem a jelentese erdekel, hanem hogy miben kulombozik?
ja es Tortilla teszta van
a tortilla az konkretan egy kulon kaja elvileg.
(Bocsanat az ekezetmentesseg miatt)
Szoval:
---Gyros:milyen hus, milyen zoldsegek, es milyen fuszereses jellemzi ltalában Magyarországon?
---tortilla: milyen hus, milyen zoldsegek, es milyen fuszereses jellemzi ltalában Magyarországon?
---Kebab: milyen hus, milyen zoldsegek, es milyen fuszereses jellemzi ltalában Magyarországon?
Igy jo lenne :D
A tortilla egy csomó mindent jelent.
Spanyol tortilla: főtt krumpliból és rántottából készült vastag omlett, lehet benne még paprika, hagyma, chorizo, stb.
Mexikói tortilla: felgönyölt pergamenszerű kenyér, darálthússal és zöldségekkel töltve.
Tortilla hips: kukoricából készült háromszögletű rágcsa, amit magában vagy sajttal sütőben kisütve, tejföllel, salsával, quacamoleval tálalnak.
A) Ami hazánkban a gyros azaz a dörner kebab. Jellemzően szárnyas és abból szinte mindig csirkehúsból készül.
A ma gyorséttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorlótól, Kadir Nurmantól származtatják, aki 1972-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható (gyorsétel).
B) A gíroszt vagy gyroszt amit tény görög jövevény szóval megnevezett de török étel, autentikusan birka, kecske és marhahúsból állítanak össze. Soha nem tartalmaz "tisztátalan" sertéshúst. Vagy pitába rakják, vagy gyakran nem és köretet kap mint gírosztál.
C) A tortilla egy mexikói (azték eredetű) lepény, ami az USA-ban ropogós és mexikóban lágy tésztás és ezzel készül számos étel, például: Burrito, Taco és Enchilada.
a kebab borjúból készül és vékonyra vágják
a gyros csirkéből készül és cafatokra vágják
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!