Roma ételekről írna valaki?
Most például egy példa jut eszembe a lecsó az náluk nemzeti étel meg a punya (nem tudok főzni, szóval inkább nem írom le a receptet) :D de egyébként sok hússal esznek mindent, elég jellemző hogy erősen fűszereznek, nem sajnálnak nagyon ki semmit a kajából...például a töltött káposzta is tele van hússal náluk.
De egyébként ismerek olyan családot is aki magyar és ugyan úgy főz...én szeretem a "cigányos kajákat".
Sok fűszert használnak , pirospaprikát , fokhagymát, sok a zsírosabb alapanyag -szalonna félék.
És ahogy az 1-es irta , én ettem igazi "roma módra készült lecsós-sárgabórsót , főtt kolozsvári szalonnával-erre azt mondanám nagyon jellegzetes volt , de finom , kicsit zsírosabb az átlag kajánál , de nagyon laktató.
A hozzám fejlesztésre járó roma gyerekek családjában a főzés az gyros, pizza, ami nem ez, ott pedig fűszerezés szempontjából vegeta vegetával a "menő" .
Nagyon meglepődtem, én is valami különlegesebb, tradícionálisabb dologra számítottam volna.
Malactartó pl tipikusan cigány étel.
Bodak a cigánykenyér
Mi a franc az a "nácogás"?
Passz, az én cigány szobatársam (lányok vagyunk) ugyanazokat ette, mint én, egyedül az lepett meg, hogy ahonnan ő jött, ott nem ismerik abszolút a lekvárt.
Talán azért került be a roma főzőtudományba ez az agyon fűszerezés, mivel a romák jellemzően beérték, vagy az életvitelüket mindig is nyomon kísérő elnyomottság miatt csak rossz minőségű hússal kellett beérniük, ideértve zsíros dolgokat, bensőségeket, illetve döghúst, aminek az állagát kézen fekvő módon próbálták feljavítani fűszerezéssel.
Viszont érdekes hogy ha indiából származnak akkor hogyhogy nem alakult ki náluk is a vegetáriánus hagyomány. Talán az már nem fért össze az impulzív késztetéseikkel? Elvégre vegetáriánus zabálást nehezen lehet elképzelni és igazából senki sem vágyik rá, na de zsíros cupákokkal meg szénhidráttal megtömni a bendőt, na az az igazi kielégülés. Mellé még egy kis zene, tánc, aggresszió, törzsi harcok, teljes szabad élet és gondtalanság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!