Ha a tortilla spanyol, akkor a dürüm miért török?
A pizza meg olasz.
Mindegyik egy tészta étel. De más az eredeti tészta receptje, más a készítése, a hozzávalók, meg kb minden. Csak annyi hogy tészta az alapja. Amúgy a taco, a pita és a tortilla lap is másabb szerintem.
Ezek eredetileg különböző - bár nagyon hasonló - ételek, ne tévesszen meg az hogy a magyar gyrososnál 600 forintért mibe csomagolják a kajádat. A dürüm az magának a (török) ételnek a neve amikor a hús bele van tekerve a lepénybe, a lepény neve törökül yufka. A tortilla egy más fajta lepény, amiből például burritot vagy tacot lehet készíteni, ezek meg spanyol/dél-amerikai ételek.
A sima, vaslapon süthető kenyérlepény tulajdonképpen minden ősi nemzet/kultúra konyhájában megtalálható, valószínűleg egymástól függetlenül alakult ki több helyen. Az oka gondolom az hogy ez az egyik legegyszerűbb módja a gabona feldolgozásának, fogyasztásának. A naan, piadina, tortilla, pita, arepa, chapati mind erre a témára variációk. De most már kiváncsi lettem, megkerestem milyen kenyérlepények léteznek: [link] jó sokféle, és logikusan valószínűbb hogy a szlovák, mexikói őslakos és indonéz változatokra helyben jöttek rá, nem pedig egymástól vették át.
A dürüm NEM tortillával készül eredetileg, csak hasonló hozzá (meg a palacsintához is)
A tacohoz meg ugyan tortilla kell, de az eredeti ottani étel.
A spanyol tortilla eredetileg egész más étel, semmi köze ahhoz, amit a tacohoz használnak, azt a spanyolok hozták el Közép-Dél-Amerikából, nnnan származik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!