Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Püspökfalat?Miért hívják a...

Püspökfalat?Miért hívják a csirke legnemesebb részét, a farrészt püspökfalatnak, van ennek valamilyen története?

Figyelt kérdés

2020. júl. 19. 13:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
6%

Az miért a legnemesebb?

Kibobom.

2020. júl. 19. 14:00
 2/11 anonim ***** válasza:
70%

Eredetileg a liba hátsófertályáról kapta a nevetés utána átragadt minden szárnyasra.

"Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a "püspökfalat" kifejezés."

[link]

2020. júl. 19. 14:03
 3/11 anonim ***** válasza:
68%

jav: nem nevetés, hanem "nevét és"

Bocs'

2020. júl. 19. 14:12
 4/11 anonim ***** válasza:
38%
Szerintem ez egy nagyon furcsa magyarázat. " különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is" Éppen a legcsontosabb, ehetö részt alig-alig tartalmaz. Mondhatni nagyon "kedves" ajándék a papnak. Mit enne azon a pap, vagy a püspök? Nekem gyanusabb, hogy a vége püspöksüveg alakja ihlette ezt az elnevezést.
2020. júl. 19. 14:14
 5/11 anonim ***** válasza:
57%

Azért ne felejtsd el, hogy a hátsórészén vannak a combok is. Biztos, hogy nem a liba fenekét küldték csak el.

Ettől függetlenül akár igazad is lehet, az ilyen mendemondáknak a valóságtartalmának nehéz utánajárni.

Anyám szerint, akinek kedvence volt ez a ropogósra sütött rész (természetesen a zsírzója kivágása után) ő azt vallotta, hogy ez a legfinomabb a sült szárnyason, ezért az a püspöknek dukált, ezért püspökfalat.

2020. júl. 19. 14:24
 6/11 A kérdező kommentje:
Fuu nagyon jo sztorik. Koszonom, szerintem utolsonak van igaza, de a 4es nagyon talalot mondott. Ha van meg magyarazat szivesen meghallgatjuk. :D
2020. júl. 19. 21:24
 7/11 mustafa33 ***** válasza:
66%

A comb az comb, nem a püspökfalat része. Anyukád pedig mint minden anya, azért mondta, hogy azt szereti mert ti kaptátok a mellét és combját, apátok a szárnykat és hátát, anyátoknak jutott a püspökfalat. De hogy jó ízűen megegyétek a szülők mindig azt "szerették".

A neve pedig valóban a farokrész (amiben a zsírozó is van) alakjáról kapta a nevét, az hasonlít a püspöksüveghez.

2020. júl. 28. 00:00
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

7-es: én mindig a püspökfalatot - meg a hátsó részét - választom, sokkal jobb ízü, mint a comb vagy mell.

Másrészt a cikkben nem csak a püspökfalatról volt, hogy azt a küldik, hanem a liba hátsó felét, ami egyértelmüen a combokat is tartalmazza!

2020. júl. 29. 11:10
 9/11 A kérdező kommentje:
Nem, nem én szigorúan a püspökfalatra gondoltam, de tényleg a farrész része lehet a comb.
2020. júl. 29. 11:27
 10/11 mustafa33 ***** válasza:
51%
8-as, én meg a szárnyát szeretem minden baromfiból... Kérdező pedig a farrészt nevezi püspökfalatnak, hát akkor döntse el mit is akar tudni, mert a püspökfalat nem az egész farrész. Ilyen alapon mint ő nevezi, nevezhetné libamellnek a szárnyát is mert az is a liba első részén van, ami pedig marhaság lenne. A comb az comb és a püspökfalat az püspökfalat. A farrész pedig farrész és nem egyik vagy másik kisebbik része.
2020. aug. 2. 21:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!