Valaki tud nekem mondani pár magyaros étel receptet, ami megfelel a mai korszerű elvárásainak?
A legtöbb hagyományos magyaros ételt el lehet készíteni korszerüen is, csak a kilószámra beletöltött zsírt meg lisztet ki kell hagyni belöle.
Pl. a fözelékek is megfelöek, ha a zöldséged nem fözöd ronggyá - söt nem fözöd, hanem párolod és a kevés!!! rántással/habarással csak megkötöd a levét illetve ízesíted.
A pörkölteket is el lehet készíteni gyakorlatilag zsiradék nélkül (4-5 személyre 1 evökanál böven elég), a többi hozzávaló nem problémás.
A leveseket rántás nélkül készíteni - a rántás csak az eredeti ízt csökkenti, a zsír/liszt tartalmát meg fölöslegesen növeli.
A rakott ételekböl a rizst csökkenteni lehet, söt ha kihagyod, még finomabb, és a tejfölt sem literszámra kell beletennni, egy-két evökanál böven elég.
Tényleg zseniális. Már ezért érdemes volt ezt a kérdést megnyitni. Én elég sok főzős blogot követek nem is értem ez eddig, hogyan maradt ki.
A kérdéssel kapcsolatban az érdekelne, mit értünk korszerű elvárás alatt, mert nekem ez sem tiszta.
A korszerű elvárás tényleg nem tiszta teljesen.
Az egészséges, zsírcsökkentett dolgokat az első már leírta. Ami még eszembe jutott mint a saját korszerű elvárásaim az egyrészt a húsmentes/kevés hússal készülő:
A rakott dolgok (pl rakott krumpli, karfiol) sokszor kevés hússal, pár karika kolbásszal készül. A lecsó szintén sok zöldséggel, kevés kolbásszal de akár anélkül is működik. A főzelékekere könnyű hús helyett falafelt, rántott sajtot, grillsajtot sütni. A gombapörkölt mint önálló műfaj is létezik. A túrós csusza is csak egy kanál sült szalonnát kíván a tetejére, az étel lényege a túró.
másrészt pedig a fiataloknak is megoldható kaják, amihez nem kell ötszáz edény, szabad tűz vagy hatalmas kondér, nem fő négy órán át és lehet belőle 1-2 adagot csinálni, nem csak tizet:
paprikás csirkecombból simán lehet kislábasban 1-2 adagot készíteni. Nokedli még egyszerűbb is csak egy tojásból csinálja az ember. Rakottakból is simán lehet egy kis tepsiben egy adagot sütni, de a rakott krumpli tapasztalataim szerint kitűnően fagyasztható is. Találtam egy cigánypecsenye receptet is ami sertésszűzből készül, kifejezetten egy adagot lehet belőle készíteni.
# 4/: Van könyve is, én a lányaimtól kaptam egyszer ajándékba. Azóta ismerem, és rendszeresen főzök a receptekből.
Az egyik legnagyobb kedvencünk ez a cukkinifőzelék:
de ez a karalábé is mennyei!
(a könyvben nem curry-vel, hanem csak kurkumával szerepel).
Mondjuk ezek már kissé távol esnek a kérdező "magyaros" kívánalmától, de jól megválasztott fűszerekkel nagyon változatossá lehet tenni a főzelékeket szerintem... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!