Vannak jellegzetes magyarcigány ételek, italok?
én olyanról hallottam, hogy bármilyen szárnyast tollastól, bontatlanul, agyagbateszik, és úgy sütik meg, a végén letörik róla az agyagot, és azzal együtt lejön az állat tolla is.
A másik amiről hallottam, a kulturális antropológia tanárom említette, hogy megeszik a varjút is, azt nem tudom milyen módon készíthetik el , de hiteles információ, mivel a tanárom 1 évet élt kutatási célból roma közösségben.
Gondolom a cigánypecsenye is tipikus cigány étel lehet. Amikor anno én voltam az egyetemen cigány telepeken kutatni, olyat láttam, hogy nem nagyon esznek kenyeret, hanem maguknak sütnek lisztből- szódabikarbónából és vizből valami lepényszerű dolgt, kb úgy néz ki mint 1 sima pizzatészta. Mondták a nevét, de elfelejtettem.
"Túróstészta, cigány módra
A Rádió C-ben hangzott el, nem én hallottam, mesélték. Ha nem így volt, akkor is zseniális. Megkérték a hallgatókat, hogy telefonáljanak be, mondják el kedvenc ételük receptjét, és ha tetszik a műsorvezetőknek, akkor nyerhetnek egy napszemüveget. Ez a recept szerintem kettőt is megér.
- A mi kedvencünk a túróstészta - kezdte a hölgy. - Egy nagy üstben felteszem a tésztát főni. Közben egy-másfél kiló füstöltszalonnát feldarabolok, és megsütöm. Mikor kész a tészta, kiszedem, és teszek rá egy csomó túrót meg tejfölt. Ráteszem a sült szalonnát. Aztán ráöntöm a zsírját is. Na, és most jön a lényeg: az egészet vastagon leöntöm jó, csípős marhapörkölttel: ettől lesz igazán finom. Ez a kedvenc ételünk, fel sem kelünk az asztaltól, amíg van belőle. Hiába csípős, a gyerekek is szeretik.
- Rántott hússal esszük - tette hozzá végül, mintegy mellékesen."
Kucurapörkölt
1 kucura (disznóméh), 3 fej hagyma, két kanál szines paprika, bors, só és ha van 2 kanálnyi lecsó, erőspaprika.
A kucurát megpucolom, több vízben megmosom és falatnyi darabokra vagdalom. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd a kucurát. Sózom, majd pár perc múlva felöntöm egy csésze vízzel és fedő alatt párolom. Mikor majdnem kész, borsozom, beleteszem a lecsót és az erőspaprikát. Túrós csuszával, tarhonyával, vagy nokedlivel tálalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!