Az "Omnia" kávémárka pontosan miről kapta a nevét?
A latin "omnia" ("minden[ség]") szóból?
Vagy az arab "omnia" ("kívánság") szóból?
Hivatalos infót nem találtam, de az észszerűség alapján a latin "mindenség" szó jöhet számításba (alapból az európai népek általában a latint veszik alapul, a Douwe Egberts pedig ekte európai), másrészről a "mindenség" azért is kézenfekvőbb, mert ezzel is azt akarják sugallni a gyártók a fogyasztók irányába, hogy az Ő kávéjuk a "mindenség" fogalmán belül (azaz a teljes fizikai világ; az összes égitest, az anyag, a tér és az idő jelenségeinek összességén belül) is "különleges" és "egyedülálló". Egyfajta illúziókeltés.
(Más kérdés az egyéni vélemény, miszerint az OMNIA kávé mennyire tekinthető "minőséginek". Mivel én nagyon ritkán fogyasztok kávét, ezért ezt a véleményt meghagyom másoknak.)
Én sem találtam semmi infót erről. Pedig írhatnának róla. Egy ideig én is úgy gondoltam, hogy "mindensége" jelent . Viszont a google fordító szerint az "omnia" szó arabul kívánságot jelöl. A kávé pedig arab eredetű. "Arabica" kávé a világon a legkeresettebb kávé fajta. Azt is az arab szóból nevezték el. A kávé őshazája is Etiópia és Jemen körül van, illetve az arab félsziget déli részéről. A törökkel jött be Magyarországra ("fekete levesnek" nevezték, ha jól tudom).
Érdekes.
A fenti marketingkommunikációs PhD-dolgozat alapján a név eredete a következő:
"A Douwe Egberts Omnia egy tradicionális márka Magyarországon. A 90-es évek elején még minden 5. csésze kávét Omniából főzték. Nevét az „Omnia vincit Amor” – a szerelem mindent legyőz – „minden” szaváról kapta. Ez volt az első kávé, amelynek neve, reklámja, identitása, filozófiája volt."
Ugyanez a dolgozat idézi a cég saját marketingszövegét is a termékkel kapcsolatosan:
"Omnia, ami latinul azt jelenti: minden. Minden, amit egy csésze kávétól elvárunk. Erős, utánozhatatlanul gazdag aromájú, krémes és habos. Az Omnia a hagyományos magyar kávézás mindenkori jelképe."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!