A douwe egberts omnia magyar kávé?
Az Omnia magyar kávékeverék az 1970-es évek elejéről. Az akkor magyar választék szerint, mert korábban I. osztályú, II. osztályú és III. osztályú kávékeverékek voltak (mind szemes) pergamen féle tasakokban. 1970-es évektől kezdték el terjeszteni a kávékat. Elég rövid felfutási idő volt, mert 1973-ban kezdődött el az olajválság. Úgy tudom, robuszta kávéból készül. Vélhetően a rövid felfutási idő után a párt politikai kapcsolatok másként alakultak, amelyek kihatással voltak a beszerzésre. A fejlődő országok már nem tudtak kávéval fizetni, de ez az én feltételezésem. E rövid felfutási idő alatt kezdtek el terjedni a hazai háztartási kávéfőzők.
Később a kávé el lett mondva minden féle káros dolognak. Ahogy a politika kívánta. Még azt is előírták, hogy reprezentációs italok közt a kávé nem szerepelhet.
A kotyogó rendszerű főzőkben készült Omnia kávé már minőségnek számított (Teljesség igénye nélkül az Omina, Amigo, Karaván, Costarica és a csúcs minőségű Kolumbia. Ez utóbbi elég rövid ideig volt kapható, de ez volt a legdrágább kávé.)
Meg kell mondani, vannak már jobb kávék is. Az Omnia körül inkább egy nosztagikus mítosz van. Presszókávénak elég savanyú.
Megjelenésekor az Omnia volt a csúcs minőségű kávé Magyarországon. Ilyen értelemben magyar kávé volt (természetesen a termesztés helyéről én sem beszélek): [link]
A Douwe-Egberts egy multi, amelyik megvette azt a céget, amelyik az Omniát gyártotta (már nem emlékszem az eredeti Omnia gyártójának a nevére). Ennyi országban van Douwe-Egberts: [link] Ilyen értelemben nem (tisztán) magyar ez a kávé.
Egyébként ez egy jó kis oldal a "kávétudományról": [link]
Mire jó a gugli...
Tavalyig Bp-en pörkölték, most már csak csomagolják nálunk.
A cikk ugyan arra utal, hogy a csomagolást is beszüntetik 2014 év végéig, de megnéztem az itthon lévő kávékat, és mindegyiken 599-cel kezdődik a vonalkód, ami a Mo-i csomagolás száma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!